Renovirana zgrada škole u Kuzminu kod Kosova Polja

Otvaranje renovirane škole u Kuzminu kod Kosova Polja
Izvor: Kosovo Online

Francuska humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" u saradnji sa Eparhijom raško-prizenskom renovirala je zgradu OŠ "Aca Marović" u selu Kuzmin kod Kosova Polja i sa velikim uspehom nastavlja da pruža pomoć i podršku srpskom stanovništvu na Kosovu.

Humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" čiji je osnivač Arno Gujon ove godine je obnovila tri škole škole u srpskim sredinama na Kosovu. Vrednost investicija iznosi 106.000 evra.

"Konkretno u školi u Kuzminu obnovljeni su podovi, postavljena nova stolarija, uradili smo nove prostorije i toalete. To su bili zaista obimni radovi i uspeli smo da ih realizujemo uz pomoć naših prijatelja iz Francuske. 12.000 donatora nesebično pomažu  našem narodu na Kosovu i Metohiji jer znaju da se nalazimo u teškoj situaciji. Uz njihovu pomoć naša deca se danas obrazuju u mnogo boljim uslovima", kazao je Milovan Simijonović aktivista NVO "Solidarnost za Kosovo".

Škola u Kuzminu je istureno odeljenje OŠ “Aca Marović” u Kosovu Polju, a nastavu pohađa 85 srpskih učenika od prvog do osmog razreda.

"Mi smo zahvalni organizaciji Solidarnost za Kosovo što su nam izašli u susret i kao što su rekli to je jedan od najvećih projekata ove godine. Škola koja je bukvalno bila izuzetno stara i u lošem stanju sada je jedna od modernijih škola i uslovi su izuzetno dobri za rad", kazala je direktorica škole Snežana Stojković.

Učenici su zadovoljni i srećni što su uslovi u kojima nastava pohađaju mnogo bolji. 

"Pre nam je bilo dosta hladno, smrzavali smo se. Sada je toplije i škola je lepša", kazala je učenica Natalija Stamenković.

Učenik Strahinja Stojković izrazio je zahvalnost francuskim humanitarcima.

"Sada je bolji toalet. Nema više popucalih zidova,bolje su učionice i hvala Arnu Gujonu", kazao je Strahinja.

OŠ "Aca Marović" iz Kosova Polja danas obeležava 65 godina od osnivanja i početka rada.