Roditelji se zadužuju kako bi deci kupili udžbenike

Škola
Izvor: Sinjali.com

Novu školsku godinu na Kosovu mnoga deca dočakala su bez udžbenika, a dok Ministarstvo prosvete ne uplati subvencije, pojedini roditelji se i zadužuju kako bi deci kupili knjige, piše Reporteri.

Nisret Ljama iz Uroševca ima tri sina školarca, pa je, kaže, bio prinuđen da se zaduži kako bi im kupio udžbenike.

"Pozajmili smo novac. Kada uplate subvencije, moramo da vratimo. Rekli su da će dati 80 evra za dečaka u drugom, a 30 evra za one u sedmom razredu. Nije dovoljno, ali šta da radim, ne mogu da ostavim decu bez škole", kaže Ljama, koji se kasnije prijavio, pa još nije dobio novac od Ministarstva prosvete.

Ukupan broj prijava, prema podacima Ministarstva od 31. avgusta, je preko 115.000, što znači da novac za knjige čeka više od 34.000 roditelja.

Osim što moraju da se snađu za novac, građani se žale i na poskupljenje i duga čekanja u knjižarama.

"Čak i cene knjiga koje mu je učiteljica poslala - nisu iste. Koštale su 41 ili 42 evra, dok su sada kada sam pitao u knjižari bile 53,5 evra. Moram da uzmem slobodne dane na poslu i da pogledam gde je cena pristupačnija", priča Arben Seljimi.

Iako manji broj, čak je i u Lipljanu u nedelju bilo veće interesovanje za kupovinu udžbenika. Za razliku od Uroševca, tu je manje pritužbi.

Od početka školske godine, obaveza kupovine udžbenika prebačena je na roditelje, što je izazvalo zabrinutost i kritike Sindikata obrazovanja i Saveta roditelja.