Šahini: Šteta od zabrane proizvodnje kriptovaluta oko 80 miliona evra

Agim Šahini
Izvor: Printscreen

Predsednik Kosovske poslovne alijanse Agim Šahini izjavio je da odluka Vlade Kosova da zaustavi proizvodnju kriptovaluta nije bila ispravna i da šteta za oko pet meseci zabrane te aktivnosti može dostići vrednost od oko 80 miliona evra, prenosi Koha. 

U međuvremenu, ta odluka kosovske vlade je ukinuta, a Šahini kaže da bi sada uz druge krize, uključujući rat u Ukrajini, gubitak mogao biti još veći.

On je na KTV rekao da odluka Vlade Kosova da zaustavi proizvodnju kriptovaluta nije ispravna, jer prema njegovim rečima, potrošnja električne energije nije bila problem za tu privrednu delatnost, kao ni za druge koji su se suočili sa energetskom krizom.

Kako je rekao, kosovska vlada ne treba da interveniše jer postoje licencirani operateri distribucije energije i oni treba da se bave energijom. 

"Šteta za ovih pet meseci, od kada je delatnost obustavljena, mogla bi da dostigne vrednost od oko 80 miliona. U svim zemljama sveta gde je bila energetska kriza nigde to nije zabranjeno, već oporezovano", rekao je Šahini.
 
On je naveo da se ekonomski oporavak i povećanje vrednosti kriptovalute očekuje ovog leta i dodao da su sada povoljni uslovi za razvoj tog posla, jer je električna energija na Kosovu jeftinija nakon odluke Apelacionog suda da suspenduje nove više tarife za struju.

"Verujemo da će se to desiti barem tokom leta, u zavisnosti od ekonomske, političke i ratne situacije koja je izazvala pad vrednosti valute, uključujući evro", rekao je Šahini.