Sindikat medicinskih radnika organizovao jednočasovni štrajk

Štrajk medicinskih radnika
Izvor: Reporteri

Medicinske sestre, babice i drugi zdravstveni radnici iz javnog sektora stupili su jutros u jednočasovni štrajk ispred direkcije Kliničkog centra Kosova tražeći povećanje koeficijenta zarade, dodatno plaćanje rada u noćnoj smeni i rada praznicima i vikendom, prenosi Reporteri.

Eljirat Duraku iz predsedništva Sindikata medicinskih tehničara rekao je da zahtevi ove zdravstvene zajednice nisu preterani i da oni nisu realizovani od posleratnog perioda.

Duraku je predstavio zahteve medicinskih sestara i babica koje rade u Kliničkom centru, ističući da su sve institucije obaveštene o ovim zahtevima.

"Zajednica medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika od posleratnog perioda ne poznaje nikakve zahteve ostvarene ni u pogledu regulisanja uslova rada, a kamoli regulisanja socijalne zaštite. Zahtevi babica, medicinskih sestara i zdravstvenih radnika su osnovni zahtevi, a ne preterani. Zahteva se povećanje plaćanja noćnih dežurstava po osnovu povećanja troškova troškova. Ovakva naknada za noćnu smenu od 18 evra nije dovoljna za medicinske sestre, posebno one koje putuju iz različitih regiona. Drugi uslov je poštovanje Zakona o radu, momentalne isplate u uslovima opasnosti na radu, rad vikendom i praznicima kao i doplate za naše zajednice“, rekao je on.

Medicinske sestre su zahtevale da se odeljenje za medicinske sestre u Kliničkom centru obnovi i da imaju i člana u Upravnom odboru.

Duraku je rekao da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, eskalirati sindikalne akcije.

"Apsolutno ovo nije ni upitno, ponovo ćemo se konsultovati sa štrajkačkim većem i organima predsedništva sindikata kako bismo se dogovorili o narednoj akciji koja će svakako ići uz eskalaciju sindikalnih aktivnosti do realizacije našeg zahteva“, rekao je Duraku.

U međuvremenu, prema rečima zdravstvenog radnika Fitima Havoljija zahtevi medicinskih sestara su minimalni i lako izvodljivi.

Dodao je da, upravo zbog neispunjavanja uslova, mnogi medicinski tehničari odlaze sa Kosova.

"Želim da apelujem na ovu Vladu i čitavu političku scenu da zaista vodi računa o ovim zahtevima mogu da se realizuju. Ovo zdravlje, ova zajednica ove godine prema informacijama stalno smo bežali iz zemlje radi njihovog dostojanstvenog uzorkovanja. Sada imam informaciju da će dva puta od njih napustiti zemlju zbog ovakvog tretmana i nerealizovanja naših zahteva godinama koje smo postavljali, a u stvarnosti ti zahtevi su minimalni“, izjavio je Havolji.