SKC "Mokranjac" iz Beča sprema se da Evropi prikaže srpske igre iz Prizrena 

SKC Mokranjac iz Beča
Izvor: Kosovo Online

Savindan obeležen je i u dijaspori, a u Srpskom kulturnom centru "Stevan Mokranjac" u Beču održali su tradicionalnu proslavu, dok se pripremaju za predstojeća takmičenja – austrijsku i evropsku Smotru foklora, na kojima će publici predstaviti srpske igre iz Prizrena. 

"Odlučili smo se za srpske igre iz Prizrena, jer je to najstariji srpski carski grad. Iz tog grada potiče srpska kultura", kaže umetnički rukovodilac "Mokranjca" Milorad Runjo. 

Dodao je da klub poseduje rekonstrukciju originalne prizrenske nošnje, koja je jedna od najbogatijih srpskih nošnji. 

"Odlučili smo se da izvedemo tu koreografiju zbog Kosova i Metohije. Želimo da ukažemo na značaj očuvanja srpske kulture, budući da na Kosovu i Metohiji postoje pokušaji da se potpuno izbrišu srpska kultura i svaki trag postojanju srpskog naroda na tom prostoru", rekao je Runjo. 

Deo te kulture je i proslava Svetog Save, koju nikako ne zapostavljaju. 

Uprava kluba, na čelu sa predsednikom Sašom Kostićem decenijama neguje ovu tradiciju kako srpska deca u Austriji ne bi zaboravila svoje korene i pretke. 

Deca su prvo zajedno otpevala Himnu Svetom Savi, zatim su usledile recitacije o prvom srpskom prosvetitelju, utemeljivaču srpske crkve, ali i školstva u Srbiji, a onda je na red došla i dodela 260 paketića punih slatkiša iz Srbije. 

Potpredsednik "Mokranjca" Saša Božinović rekao je da se klub ne odriče svoje tradicije. 

"Svetog Savu slavimo tradicionalno, na taj dan darujemo decu, kako bi, pored folklora, učila o svojim korenima, istoriji. Kroz recitacije mališani uče ko je bio Sveti Sava, samim tim i jedan važan deo srpske istorije", rekao je Božinović.