Zlatna plaketa za KUD "Kopaonik" iz Leposavića na takmičenju reprezentativnih folklornih ansambala Srbije

KUD "Kopaonik"
Izvor: Kosovo Online

Folklorni Ansambl KUD "Kopaonik“ iz Leposavića osvojio je zlatnu plaketu Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije, na 23. Republičkom festivalu reprezentativnih folklornih ansambala Srbije.

Na smotri održanoj 2. i 3. decembra u Kulturno sportskom centru u Obrenovcu, nastupilo je četrnaest ansambala. KUD " Kopaonik" se predstavio Gradskim igrama iz Đakovice i Peći. 

Pripremali smo se i osvojili zlato, sa osmehom i zadovoljstvom priča Žarko Radosavljević član i šef igračkog sektora KUD "Kopaonik". 

"Velika nam je čast što smo bili učesnici četrnaest najboljih ansambala u Srbiji. Igrali smo gradske igre iz Đakovice i Peći, osvojili smo zlatnu plaketu. Ovo nam je veliki podstrek da nastavimo dalje sa radom. Drago nam je zbog nagrade, a pre svega da pokažemo tradiciju i kulturu našeg naroda sa prostora Kosova i Metohije. Konkurencije je bila jaka među četrnaest najboljih ansambala u Srbiji, radom i trudim očekivali smo nagradu zlatnu i osvojili smo baš zlatnu", kazao je Radosavljević. 

Svaka druga godina održavanja "Smotre folklornih ansambala Srbije" je takmičarska, gde učestvuje veliki broj Kulturno umetničkih društava, dodaje umetnički direktor KUD "Kopaonik" Đorđe Lakušić. 

"Tokom godine vrši se selekcija po okruzima, a zatim stručne komisije biraju najbolje ansamble iz svakog okruga i svih delova Srbije. Ove godine su odabrana četrnaest Kulturno umetničkih društava na prostoru cele Srbije i to je zaista jedna u pravom smislu reči reprezentacija folklora Srbije. To su bili divni sadržajni programi, zaista kvalitet tolikog nivoa da nemam reči šta da kažem, osim sve čestitke svima koji su učestvovali, zato što su se svi potrudili da se predstave u najboljem smislu sa kapacitetom koji poseduju. Bogu velikom hvala, zaista je u Srbiji raskoš i bogatstvo folklora toliko veliko, da čovek može da se oseća lagodno i da uživa u svim tim sadržajima koji su dolazili od juga Srbije pa sve do severa i od Užica do nas, sa prostora Kosova i Metohije", rekao je Lakušić. 

On je dodao da je sve odrađeno stručno od strane odbora koji je ocenjivao ansamble. 

"Svi ansambli su na ovom festivalu zaslužili zlatne plakete. Mi smo srećni zbog toga što smo i mi u toj grupi, a posebno sam srećan što smo mi u kontinuitetu već nekih dvadesetak godina u red najboljih ansambala Srbije. To nije lako ostvarivo, iziskuje svakodnevni rad, neprekidan rad koji crpimo ovde uz neprekidnu dogradnju i izgradnju infrastrukture što taođe nije ni malo lako kad posmatra neko ko se ne razume u ono što mi ovde radimo, smatrajući da je to nešto lako",kazao je Lakušić. 

Srećan je, dodaje Lakušić, i zadovoljan, jer su uspeli kao KUD "Kopaonik" da kroz mlađe kadrove budu održivi na tom nivou i da za 25 godina njihovog rada, ova zlatna plaketa im je kao kruna dosadašnjeg rada. 

Prvu zlatnu medalju na Republičkom festivalu reprezentativnih folklornih ansambala Srbije osvojili su na samom početku 2000.godine, dok su između dva zlata u ovih dvadeset i tri godine osvajali srebrne i bronzane plakete.