Srpske NVO traže reakciju kosovskih institucija na učestale napade na Srbe

Konferencija NVO Centar
Izvor: Radio Goraždevac

Pojedine srpske nevladine organizacije na Kosovu zatražile su od kosovskih institucija istragu svih nerešenih slučajeva fizičkih napada na pripadnike srpske zajednice, kao i da usmere svoju energiju na poboljšanje položaja srpske zajednice i drugih nevećinskih zajednica sa posebnim fokusom na ličnu bezbednost i institucionalnu zaštitu, prenosi Koha.

U zajedničkom saopštenju navode da se, uprkos značajnom protoku vremena, značajnim finansijskim podsticajima međunarodne zajednice, stabilizaciji društveno-političkih uslova i poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca, čini da nikada nisu bili prioritet političkih elita u Kosovo.

“Već dve decenije svedoci smo ponovljenih bezbednosnih incidenata kojima su bili izloženi pripadnici srpske zajednice na Kosovu. Umesto stabilnosti i sigurnog okruženja, kao preduslova društvenog napretka, svedoci smo cikličnih perioda destabilizacije unutrašnjih okolnosti, grubih tonova i zapaljive retorike određenih političkih predstavnika", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, zabrinjavajući je nedostatak javnih reakcija ključnih nosilaca vlasti, ali i političkih elita na Kosovu na brojne dosad zabeležene incidente, fizičke napade, ali i vrlo oštru retoriku.

Ove organizacije kažu da je nemoguće pronaći bilo kakvo opravdanje za 48 različitih incidenata, izvestili su terenski koordinatori Radne grupe za brzo reagovanje koji pokrivaju šestomesečni period bezbednosnih incidenata protiv srpske zajednice, a prema kojima je, prema njihovom mišljenju, došlo do znatnih šteta na imovini Srpske pravoslavne crkve.

"Ovo saopštenje i ilustracija ne pokrivaju brojne incidente koji su se dogodili nakon 30. juna, a koji će biti predmet konsolidiranog godišnjeg izveštaja”, navode u saopštenju. 

Naglašavaju da posebno zabrinjavaju brojni fizički napadi na pripadnike srpske zajednice, uključujući slučaj povratnice Dragice Gašić u Đakovici koja je, kažu, od svog povratka bila pod neprihvatljivim i neshvatljivim pritiskom. 

"Najnoviji napad u nizu fizičkih napada je napad na Nikolu Perića, meštanina sela Zebnica, što je neprihvatljiv slučaj u svakom smislu i zahteva, uključujući u prethodnim slučajevima, hitan i hitan odgovor nadležnih institucija u pronalaženje i kažnjavanje počinilaca ovih djela", kaže se u saopšenju.

Navode da je tužna činjenica da se nakon pune dve decenije politički i stranački interesi stavljaju iznad potreba stanovništva, koje uprkos svemu pokušava osigurati samo dobar život, lišeno svakog luksuza.

Naglašava se da nestabilno i nesigurno okruženje u nekim područjima Kosova nesumnjivo deluje obeshrabrujuće za nevećinsku zajednicu.

"Više od jedne decenije ponavlja se ista priča o dobroj teoriji i lošoj praksi u vezi sa primenom različitih mehanizama zaštite nevećinskih zajednica na Kosovu. Međutim, traženje izgovora u takvom tekstu traži pokriće za institucije koje su godinama kršile zagarantovana prava, u ovom slučaju, Srba kao najveće nevećinske zajednice na Kosovu. Umesto preporuka koje ovaj kominike gotovo nikada ili retko odobrava, tražimo da istražni organi provedu potpunu istragu svih nerešenih slučajeva s posebnim fokusom na fizičke napade, čiji će rezultat biti izveštavan javnosti svakog meseca ili tri meseca", kaže se u saopštenju.

Pozivaju premijera Aljbina Kurita, predsednicu Vjosu Osmani i centralne institucije Kosova da javno osude sve incidente i založe se za efikasnu istragu koja bi uklonila moguće spekulacije javnosti o motivima i počiniocima zločina.

"Pozivamo predstavnike Srpske liste, kao dela kosovske vlade, da insistiraju na institucionalnoj zaštiti srpske zajednice, ali i da direktno komuniciraju s premijerom, direktorom policije i relevantnim institucijama o bezbednosnim pitanjima. Pozivamo lokalne vlasti, predstavnike policije, predstavnike lokalne zajednice u okruženjima sa visokim bezbednosnim izazovima da deluju proaktivno sa redovnim mesečnim sastancima radi procene sigurnosnih rizika u tim okruženjima”, navodi se u saopštenju. 

Pozivaju i međunarodnu zajednicu da se pridruži javnom osuđivanju napada na pripadnike srpske zajednice i da pozove nadležne institucije da implementiraju dosledne institucionalne mehanizme za zaštitu prava srpske i drugih manjinskih zajednica i da za to odgovaraju centralne institucije i lokalno za poboljšanje sigurnosti u multietničkim okruženjima. 

"Pozivamo medije da odgovornim izveštavanjem, zasnovanim na činjenicama, isključe svaku mogućnost pogrešnog tumačenja u široj javnosti", navodi se u saopšenju.

Potpisnici saopštenja su: Aktivni, Centar za zagovaranje demokratske kulture, Centar za mir i toleranciju, Forum za multietnički razvoj i saradnju, Humanitarni centar u Mitrovici, Svetionik u Mitrovici, Komunikacija za razvoj društva, Radio Kontakt Plus, Radio KiM, RTV MIR, Radio Gračanica, Radio Goraždevac, Mreža za građanski aktivizam, EMEG.

Ja
16. Avgust 2021.
Neka se taj narod brani dokle vise taj cirkus niko nista ne spreci niko nista ne rad to treba neko I tako se vise nemoze!!!!
Ja
16. Avgust 2021.
Medjunarodne zajednice treba se ukljuciti da sprece vec jednom te albanske zlocine niko nista ne radi protiv tih zla!!!