Stankovići: Ljubav prema zavičaju jača od svih problema

Porodica Stanković
Izvor: RTK2

Da se od napornog rada može pristojno živeti, potvrđuje i porodica Stanković iz mahale Kamberci, u selu Bostane, koju je posetio gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović, prenosi RTK 2.

Stankovići su se na svoje ognjište vratili 2003. godine i tada krenuli od nule. Ljubav prema zavičaju je bila jača od svih  egzistencijalnih problema. Uz pomoć lokalne samouprave i različitih socijalnih programa napravljena im je kuća i alfaltni put, koji im je umnogome olakšao život.

"Imam penziju, jedan sin radi u vatrogasnoj stanici , dva sina primaju socijalnu pomoć, bavimo se poljoprivredom.Imam još jednog sina u Kruševcu i on treba da se vrati, obezbedio sam mesto da mu se napravi kuća", rekao je Slobodan Stanković.

Kako dodaje bez pomoći dece ne bi mogao da izdrži.

"Kada se otac vratio ja sam bio sa njim, on je poljubio kamen u dvorištu i rekao - odavde više ne idem. Proizvodimo samo za naše potrebe, ne prodajemo, jer kada bi obrađivali svu zemlju morao bi da imam i tržište. Nikada se ne zna, proširićemo kapacitete ako se vrati još jedan brat” , kaže Siniša Stanković.

Miloš Stanković je student više Medicinske škole u Ćupriji, veruje da će nakon završetka studija  moći da pronađe posao u  svom selu.

"Malo je teže, ali mi smo se navikli.Nedostatak je što nam je sve udaljeno odavde , ali opet čist je vazduh, dobri su ljudi.Iako nam neke stvari nisu dostupne, meni je dobro ovde”, ističe Miloš Stanković

Osmočlanu porodicu Stanković posetio je gradonačelik Novog brda Svetislav Ivanović koji je poručio da povratnicima  pomažu u skladu sa mogućnostima ove opštine.

"Pre par godina deci je bio teško da idu do škole jer nije bilo adekvatnog puta pa smo afaltirali deonisu do njihove kuće.Onim povratnicima koji odluče da ostanu ovde, trudimo se da im pomognemo u svakom pogledu.Ima onih koji se vraćaju, ne možemo da kažemo da je to neki veliki broj, ali ima I onijh  koji se sporadično vraćaju , kao I potencijalnih povratnika", izjavio je gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović.

Stankovići  se ne žale, ali  bi im  dobrodošla presa za baliranje sena, a želja najstarijeg člana ovog domaćinstva je da ogradi svoje imanje  od 12 hektara koje, kako kaže, ne bi napustio ni po koju cenu.