Sve više devojaka na Kosovu studira tehnologiju

Žene u tehnologiji
Izvor: Reporteri

Suosnivača digitalne škole u ​​Prištini Hana Kerimi kaže da broj devojaka u tehnološkom sektoru raste iz godine u godinu, prenosi Reporteri.

"Kraj 2015. i početak 2016. je za nas bio veliki uspeh ako bismo imali devojčicu na času, vremenom se taj trend promenio. Danas smo dostigli 40 odsto odeljenja popunjenog devojčicama, tako da verujem da je to veliko dostignuće u tom pogledu", rekla je Hana.

Ona kaže da se promenio pristup kada se tehnološki sektor smatrao profesijom samo za muškarce.

"To je bila muška profesija u vremenima kada je bilo potrebno više fizičkog rada, a danas je to posao koji spada u inteligenciju. Svi smo jednaki. Ovo je prioritet za devojke koje žele da rade od kuće ili imaju plan da naprave neku vrstu ravnoteže između porodice i posla je veći podsticaj da idu u ovom pravcu", rekla je Hana Kerimi.

Prema rečima stručnjaka za tehnologiju, devojke na Kosovu su više zainteresovane za studiranje u oblasti programiranja i razvoja softvera, a Kerimi kaže da su blizu da bude isti broj učenika muškog i ženskog pola.

"Prešli smo 40 odsto i blizu smo da dostignemo 50-50 između dečaka i devojčica. To je sasvim druga generacija, oni su u trendu sa onim što se dešava u svetu", rekla je Kerimi iz Digitalne škole.

Stručnjaci kažu da će uključivanje žena u oblast tehnologije dati priliku za povećanje njihove zaposlenosti, a samim tim i smanjenje broja nezaposlenih, što najviše pogađa žene i devojke.