Trećina zaposlenih na Kosovu planira odlazak u inostranstvo

Migracije
Izvor: Reporteri.net

Pandemija koronavirusa i isticanje Uredbe za početni Zapadni Balkan 2020. godine stvorili su značajne promene kako na tržištu rada, tako i u politici migracija, za koje se očekuje da će imati veliki uticaj na emigracioni tok građana Kosova u Nemačkoj, prenosi Reporteri.

Ovo je rečeno na okruglom stolu „Odliv radne snage sa Kosova: Koliko će pandemija i nova nemačka pravila o migraciji uticati na ovaj fenomen?“, gde je istaknuta potreba za povećanjem kapaciteta nemačke ambasade na Kosovu za vize.

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode rekao je da Uredba usvojena 2016. godine nije ograničila broj izdatih viza.

„Nikada nije bilo niti postoji maksimalan broj migranata koji bi ušli u Nemačku. Vize za studiranje, obrazovanje, spajanje porodice izdaju se bez ikakvih ograničenja, samo ako su ispunjeni zakonski uslovi. Nemačka ambasada izdala je 5.500 viza za sve vrste zaposlenja. Prošle godine sam bio iznenađen kako je nemačka ambasada uspela da izdaje vize više nego bilo koji drugi odeljak. Povećavamo broj osoblja u odeljenju za vize. Teško je reći koliko će viza biti izdato“, rekao je on.

Zamenik kosovskog ministra finansija, rada i transfera Iljir Kapiti rekao je da odlazak mladih sa Kosova izaziva poremećaj u određenim profesijama.

„Ovo je posledica korupcije i lošeg upravljanja“, rekao je Kapiti.

Nora Hasani iz Nemačko-kosovske privredne komore rekla je da se beg mladih sa Kosova može videti u dva aspekta, onih koji izlaze da ispune svoje ambicije van Kosova, ali i onih koji izlaze da se ispune, a zatim vrate na selo.

„Ono što se trenutno dešava u privatnom sektoru na Kosovu, možemo reći da je pandemija pogoršala situaciju. Studije takođe pokazuju da trećina zaposlenih napušta Kosovo i ovo je vrlo zabrinjavajuće. Moramo razgovarati sa ljudima, slušati ih, nije samo nedostatak posla problem, već je stvar složenija. Ono što će zadržati omladinu u zemlji je jasna vizija. Moramo da pružimo mogućnosti mladim ljudima“, rekla je Hasani.

Istraživač u GAP-u Gentian Gaši ističe da je pandemija koronavirusa izazvala ogromne skokove u nemačkoj ekonomiji i nesigurnost posla.

„U Nemačkoj je bruto domaći proizvod pao na 11,3 odsto između prvog i drugog kvartala 2020. godine, nezaposlenost je dostigla vrhunac od 6,4 odsto, a radna mesta na 3,3 procenta. Istovremeno, na Kosovu je stopa nezaposlenosti dostigla 27,2 procenta u drugom tromesečju, a broj zaposlenih u prvom kvartalu 2020. opao je za 50 hiljada radnika. Pandemija je takođe uticala na migraciju sa Kosova u Nemačku," rekao je Gaši.