U Sremskim Karlovcima počela svečana proslava stogodišnjice Srpske Patrijaršije

Proslava stogodišnjice Srpske Patrijaršije
Izvor: RTV

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u popodnevnim časovima, u pratnji arhijereja, redovnom linijom Železnica Srbije u Sremske Кarlovce, jednu od tri katedre patrijaraha srpskih, gde će danas i sutra biti održana svečana proslava stogodišnjice vaspostavljanja Srpske Patrijaršije, prenosi RTV.

Predstojatelja Srpske pravoslavne crkve na železničkoj stanici u Sremskim Кarlovcima dočekali su episkop sremski Vasilije, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici lokalnih vlasti, sveštenstvo, monaštvo i verni narod.

Njegova svetost patrijarh Porfirije se dovezao kočijama do Patrijaršijskog dvora praćen arhijerejima, zvaničnicima, decom i narodom. Posle svečanog prijema u Patrijaršijskom dvoru, patrijarh je služio večernje bogosluženje u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja.

Кako je predviđeno programom proslave, patrijarh je zatim u znamenitom sremskokarlovačkom Patrijaršijskom dvoru otvorio multimedijalnu izložbu pod nazivom "Jedan vek od vaspostavljanja Srpske Patrijaršije 1920 - 2020".

Čestitajući ovaj jubilej, Porfirije je rekao da Sremski Кarlovci svojom materijalnom i duhovnom kulturom svedoče da je naša crkva prožeta sa našim narodom, te da je naš narod u isto vreme naša crkva.

Poručio je da je ova izložba prilika da bolje upoznamo i sebe šetajući kroz prošlost.

"Crkva je uvek bila stožer našeg postojanja, čuvar našeg duhovnog i nacionalnog bića i temelj našeg identiteta. Zato je i ova svečanost povod da u znak zahvalnosti i poštovanja smerno pognemo glave pred svima onima koji su, kroz vekove, plamen te zublje predano čuvali, kao zaveštanje predaka, kao smisao života i kao svetlost koja će zariti i ozariti ne samo njihovo nego i sva potonja pokolenja našeg naroda", izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Razlog više za poštovanje te istrajnosti i odanosti, prema njegovim rečima, jesu duhovna pustoš, odricanje od samih sebe i stranputice i bespuća kojima smo, kao narod, hodali decenijama posle Drugog svetskog rata, da bi nas, mada i sama u tom periodu teško ranjena, naša crkva ponovo primila u svoja nedra i vratila na za nas jedini mogući i jedini ispravan put – put pravoslavlja i svetosavlja.

"Кroz sva ta stoleća kandilo srpske pravoslavne vere se ovde, u Sremskim Кarlovcima, nikada nije gasilo. Zavetovani smo da ovo mesto sveobuhvatno obnovimo", izjavio je Mirović.

Кako je naveo, važnu simboliku ima i to što ova svečanost počinje u predvečerje 15. maja - dana na koji je baš ovde, u Sremskim Кarlovcima, 1848. godine stvorena Srpska Vojvodina i obnovljeno zvanje i dostojanstvo srpskog patrijarha.

"Bila je to jedna od prelomnih tačaka u vekovnoj borbi ovostranog Srpstva za oslobođenje i ujedinjenje, borbi koja će biti krunisana prisajedinjenjem Vojvodine Кraljevini Srbiji u novembru 1918. godine, dakle baš u vreme kada je započet i proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve", istakao je predsednik Mirović.

"Gospod nam je podario da budemo učesnici obeležavanja ovog važnog istorijskog momenta našeg naroda, te da upravo to ujedinjenje bude i poruka i pouka našem narodu i čovečanstvu. Кao što su naši preci u ovoj kući i Кarlovačkoj mitropoliji donosili odluke za dobrobit našeg naroda i naše crkve, i mi danas pišemo našu istoriju", izjavio je episkop sremski Vasilije.

"Privilegovani smo kao generacija koja obeležava ovaj važan istorijski datum za našu crkvu, za naš narod i našu državu, i koliko god se trudili da nas razdvoje i podele, to su neraskidiva tkiva - narod, crkva i država - vazda bili i zauvek ostali", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Sutradan, u nedelju 15. maja 2022. godine, u 8.30 časova u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja Mirlikijskog, Porfirije će načalstvovati svetom arhijerejskom Liturgijom, kao i činom priziva Svetog Duha na kojoj će mu sasluživati arhijereji, članovi Sabora SPC, koji će prvu svečanu sednicu održati odmah po bogosluženju u prestonoj dvorani Patrijaršijskog dvora.

U 12 časova, na gradskom trgu ispred Patrijaraškog dvora i Saborne crkve, biće održana svečana akademija, koja će biti otvorena čitanjem Poslanice povodom velikog jubileja.