Udruženje porodica ubijenih na KiM: Kako da oprostimo?

Simo Spasić
Izvor: N1 Info

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Кosovu i Metohiji je, u otvorenom pismu patrijarhu Porfiriju povodom njegovog obraćanja na obeležavanju godišnjice “Oluje”, poručilo da prvo treba osuditi i kazniti i zločince nad srpskim narodom i da se tek tada može govoriti o oprostu.

“Vaša Svetosti, juče ste nam na obeležavanju pogroma, na godišnjicu ‘Oluje’, poručili: ‘Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti’, mi Vas samo pitamo, kako? Ono što je do nas, ne smemo zaboraviti, ali kako oprostiti u ime žrtava? Da li bi mučeni, masakrirani, spaljeni, ubijeni naši najbliži oprostili  njihovim dželatima, zločincima, a i nama ako oprostimo, onima koje nije stigla ruka pravde”, navodi Udruženje.

Pitaju zašto samo Srbi moraju da oproste zločincima i pored toga što su jedino srpske žrtve ostale bez pravde. Naglašavaju da je do porodica srpskih žrtava da na putu ka istini i pravdi ne posustaju, da bez obzira na bol i tugu idu ponosno znajući da su njihovi najbliži žrtve, a ne dželati i zločinci.

“Zločinci koji su oduzeli živote naše dece, braće, sestara, roditelja moraju biti osuđeni i kažnjeni, što se do danas nije desilo, tako da oprostiti, za sada, nije pravedno”, navodi se u otvorenom pismu patrijarhu

Udruženje navodi da jedino zločini nad srpskim narodom nisu kažnjeni i ističu "da je većina srpskih žrtava stradala na najmonstruozniji način, samo zato što su Srbi, i u Jasenovcu, Jadovnu, Šumaricama, u Hrvatskoj,  u Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj i na Кosovu i Metohiji".