Ukoliko se situacija normalizuje deca sa Kosova i ove godine letovaće u Republici Srpskoj

Arlov - Cvijanović
Izvor: OdboR za pomoć KiM - RS

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske podržaće projekat Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji "Spojimo decu Кosova i Metohije i Republike Srpske", koji se već devet godina uspešno realizuje, uz nadu da situacija i mere na suzbijanju pandemije koronavirusa neće stopirati realizaciju.

O tome su danas razgovarali predsednik Odbora Milorad Arlov i pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović.

Projekat je pomeren i planiran u novom terminu od 21/22. do 27/28. avgusta i najmasovniji je do sad, navodi se u saopštenju Odbora.

Dolazak dece je planiran u dve grupe, u skladu sa merama na suzbijanju pandemije, dodaje se u saopštenju, kao i to da je planiran dolazak dece sa Kosova sa 22 autobusa, među kojima i jedan autobus sa srpskom decom iz Кorduna i Banije iz Hrvatske i jedan autobus dece i mladih sa posebnim potrebama u razvoju u pratnji svojih roditelja iz Udruženja "Podrži me" sa Кosova, koji će biti smešteni u Prijedoru.

Arlov je naglasio da je izuzetno važno da se projekat ne prekida, jer je veoma značajan za srpsku decu sa Кosova, kojima bi to bio jedini izlazak ove godine.

"Do tada ima skoro tri meseca i verujemo, po svim najavama, da će se situacija normalizovati", rekao je Arlov, navodi se u saopštenju.

Cvijanović je rekla da će Ministarstvo prema svojim mogućnostima i novonastalom situacijom sigurno podržati ovaj jedinstveni projekat u regionu, poštujući sve epidemiološe mere koje budu potrebne, u skladu sa propisima.

"Pre tri dana smo uputili novi zahtev, sa novim terminom Ministarstvu bezbednosti BiH da dozvoli, kao i proteklih godina, ulazak dece sa Кosova i Metohije pod posebnim uslovima. Vjerujemo da će uvažiti našu molbu", rekao je Arlov, navodi se u saopštenju.

Arlov je danas Ministarstvu prosvete i kulture uručio plaketu od Dnevnog centra "Podži me - 9. januar" iz Severne Mitrovice koju je preuzeo u ime Ministarstva 13. januara, u Zvečanu na trećoj humanitarnoj akademiji, dodaje se u saopštenju.

Ministarsvo je prošle jeseni 2019. godine sa 95 osnovnih i srednjih škola snažno podržalo izgradnju ovog Centra velikog projekta i obezbedilo skoro 2.000 paketića za decu Кosova koji su podeljeni u januaru ove godine.