Više od 160 stanovnika opštine Dečani zatražilo medicinsku pomoć, čekaju se rezultati analize vode

Dečani - Centar za porodičnu medicinu
Izvor: Lajmi

Direktor Porodičnog centra za medicinu u Dečanima Seljmon Beriša izjavio je da su 164 građana potražila medicinsku pomoć, sa simptomima vrtoglavice, letargije, povraćanjem, dijarejom, bolom u predelu stomaka i groznicom, prenosi Ljajmi.

"Služba Hitne pomoći je juče od 15 časova do jutros do 7 časova  registrovala veći broj pacijenata nego ostalih dana. Samo u noćnoj smeni do jutros, broj pacijenata koji su zatražili medicinsku pomoć bio je 164“, rekao je Beriša za „Telegraf“.

Dodao je da su u početku mislili da je to zbog povećanog broja putovanja na visokim temperaturama, ali kako se broj pacijenta značajno povećao, počeli su da istražuju razloge.

"Još ne možemo reći da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija. Obavestili smo Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIZJZK) i zatražili od RKV "Hidrodrini" da uzorke vode pošalje na analizu. Opštinski štab za krizne situacije zaseda i donećemo zaključke kako ćemo delovati dalje“, rekao je Beriša i apelovao na sugrađane da ne dižu paniku.

U vezi sa tim slučajem, RKV "Hidrodrini" u Dečanu izdao je obaveštenje da stanovnici nekoliko sela u toj opštini ne konzumiraju vodu do sledećeg obaveštenja.

"Operativna jedinica - Dečani, u koordinaciji sa opštinskim vlastima, preduzela je sve hitne mere istražujući moguće uzroke. Sve dok NIZJZK ne dobije rezultate analize vode, obaveštenje je na snazi“, ističe se u saopštenju RKV "Hidrodrini".