Zbog havarije na glavnom vodu povremena isključenja struje na severu Kosova

Energetika
Izvor: Reporteri

Posle havarije na glavnom vodu od "Energetike" u opštini Zvečan i sve češćih kvarova na niskonaponskoj mreži u Mitrovici, Elektrodistrubucija sever je primorana da vrši povremena isključenja zbog rasterećenja mrežnog postrojenja na Severne Mitrovice.

Glavni dispečar za održavanje mreže Zoran Obradović izjavio je za Radio Kosovska Mitrovica da je potrošnja električne energije u ovom trenutku „ogromna“ i da pojedine trafostanice ne mogu da izdrže, pa dolazi do preopterećenja i ispadanja iz sistema snabdevanja strujom. Meštani naselja Rudare su bili dva sata bez električne energije zbog preopterećenosti trafostanice kod pekare.

„Slična je situacija i u ostalim gradskim i prigradskim zonama, tako da su isključenja radi rasterećenja neminovna, a ukoliko se ne smanji potrošnja i ne troši racionalnije, ove zime ćemo imati mnogo problema i ne znamo kako ćemo prezimeti“, rekao je Obradović.

Uputio je apel potrošačima Severne Mitrovice, Zvečana i okoline da smanje potrošnju i imaju razumevanja za nastalu situaciju.

Visokonaponski kabl u centru Zvečana je privremeno saniran i dok se ne izvrši zamena može ponovo doći do havarije, naglasili su na sastanku sa građanima, u četvrtak, direktor Energetike Dragoslav Milošević i gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.