Život povratnika na Kosovu – mukotrpna borba za opstanak, snalaženje i preživljavanje

Severna Mitrovica
Izvor: Opština Kosovska Mitrovica

Više od 230.000 Srba, tokom juna 1999. godine, moralo je da napusti Kosovo. Još nekoliko hiljada stanovnika srpske nacionalnosti, iselilo se u martovskom pogromu 2004. godine. Još uvek nisu stvoreni uslovi za njihov povratak, a o tom problemu sve se manje govori, prenosi RTS.

Bez javnog prevoza, bez elementarnih uslova za život u metohijskim selima mukotrpno se bore da opstanu povratnici koji su se vratili na sopstvenu inicijativu. Porodica Gojković iz Peći 2009. godine, umesto u Pećki okrug, vratila se u Vidanje kod Kline.

“To je tako na terenu da ne možete da radite u javnim, ali čak ni u privatnim firmama. Mnogi vlasnici privatnih firmi kažu da ne mogu nas da prime, iako smo stručni u toj oblasti, zato što smo Srbi. Za mlade ljude dosta je teško", kaže Vuksan Gojković.

U Osojanu kod Istoka povratnici još obnavljaju selo koje su zatekli u ruševinama.

"Nema slobode kretanja, ograničeni smo. Jedini izlaz nam je Kosovska Mitrovica, institucije koje tamo funkcionišu, da bismo ostvarili neka svoja prava. Ne mogu da kažem da se ne krećemo, ali sve je to sa drugačijim pogledom", priča Milovan Ostojić iz Osojana.

Dragan Radunović iz Osojana objašnjava na koje načine su ugroženi.

"Ovde je uzurpacija svakojake vrste. Livada i šuma više nema, stoka se otima. Za čoveka je bitno da ima stabilnost, zaštitu države, da može slobodno da se kreće", kaže Radunović. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ukazuje na to da je diskriminacija povratnika na svakom koraku prisutna.

"Procenat povratka je najmanji u svetu, kada gledamo sva postkonfliktna područja. Čak je u Ruandi veći procenat povratka, nego što je na Kosovu i Metohiji i to dobro znaju svi", navodi Petković.

Život malobrojnih povratnika u Metohiji se svodi, kako sami kažu, na snalaženje i tek preživljavanje. Samo saznanje da su na svome daje im snagu da izdrže.
 

Ja
03. Septembar 2021.
Narod nikada nisu bili krivi nisu ni danas svako zeli svoj dom ! da zivi na miru na pravdi slobodi ljudski kako se i treba normalno ziveti bez ikakvih problema!!!!
Ja
03. Septembar 2021.
Nije tamo nista normalno svega se otima narodu i stoke odakle je to dobro narod u treba mira da zive na miru slobodi sta je to tamo djungla!!!