Berjani: Cene goriva koje je diktiralo Ministarstvo dovele pumpe na ivicu bankrota

Fadilj Berjani
Izvor: Reporteri

Predsednik Udruženja naftnih kompanija Kosova Fadilj Berjani izjavio je da je gornja cena naftnih derivata dovela benzinske pumpe na ivicu bankrota i da je dobro što je istekao rok u kome je resorno ministarstvo na dnevnom novou određivalo maksimalnu cenu goriva, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rečima, cenu derivata određuje berza. 

Inače, Ministarstvo industrije, preduzeća i trgovine više neće određivati gornju cenu goriva što je činilo u prethodnih 30 dana, s obzirom na to da je danas istekao rok od mesec dana iz vladinog administrativnog uputstva za utvrđivanje maksimalne dozvoljene cene za prodaju derivata na dnevnom nivou. 

"Današnje cene su za dizel 1,68, benzin 1,53 evra. Cena koju je diktiralo Ministarstvo, dovela je benzinske pumpe na ivicu bankrota i svi maloprodajni objekti su poslovali sa gubitkom. Zabeleženi su slučajevi da se benzin prodavao po ceni koja je značila gubitak od 10 centi“, kaže Berjani. 

Naveo je da Kosovo ima najveći broj benzinskih pumpi na svetu. 

"Cenu određuje berza i to se mora poštovati. Celu prošlu nedelju je zabeležen pad cene derivata na berzi i imamo pad cena na međunarodnim tržištima, a i ovde na Kosovu. Trend cena derivata je opadajući", kaže Berjani.