Godina sa najvećim poskupljenjima na Kosovu

Trgovina
Izvor: Kosovo Online

Kosovska agencija za statistiku saopštila je da je godišnja stopa inflacije u novembru ove godine dostigla 6,9 odsto, a najveći rast cena zabeležen je kod hleba, žitarica, mesa, mleka, sira, ulja, jaja, voća i povrća. Pored prehrambenih proizvoda, na Kosovu je najavljeno i poskupljenje struje i vode, prenosi Ljajmi.

Slična situacija povećanja cena desila se i u drugim zemljama Zapadnog Balkana i u Evropi, a do rasta cena došlo je zbog poremećaja u lancu snabdevanja izazvanih pandemijom koronavirusa, kao i zbog rasta cena gasa.

Litar ulja prošle godine koštao je 1,13 evra, dok je ove godine već dostigao 1,64 evra.

Direktor organizacije "Potrošač" Selatin Kačaniku kaže da se inflacija ove godine smatra najvišom u poslednjoj deceniji i dodaje da su cene veće od onoga što se navodi u zvaničnim podacima.

Prema njegovim rečima, realno poskupljenje je oko 12 odsto.

"Mi kao potrošači primećujemo u korpi primećujemo promene u količini, kvalitetu, roku trajanja i drugo. Sa ovim platama sve porodice na Kosovu zaslužuju medalju za način na koji uspevaju da spoje početak sa krajem meseca", ocenjuje Kačaniku.

Prosečna bruto plata na Kosovu procenjuje se na oko 460 evra, prosečna bruto plata u javnom sektoru je oko 620 evra, dok je u privatnom oko 380 evra.

Minimalna zarada za zaposlene mlađe od 35 godina je 130 evra, a 170 evra za zaposlene starije od 35 godina.

Profesor ekonomije Musa Ljimani kaže da su plate na Kosovu preniske da bi se izborile sa inflacijom.

"Plata od 300 evra je samo minimalac. Ova plata – prema računici koju sam napravio prošle godine, na osnovu javnih cena KAS-a, ispostavilo se da je mesečna korpa za život. Kada se ovoj korpi doda povećanje cena tokom ove godine, dobja se da se još 1/3 plate troši na hranu", kaže on.

Musa Ljimani i Seljatin Kačaniku kažu da je rast cena najviše pogodio socijalno potpomognute porodice, penzionere i nezaposlene.

Ukupan broj korisnika socijalnih programa tokom ove godine dostigao je više od 25.500 porodica sa više od 101.000 članova.

Dok je stopa nezaposlenosti na Kosovu za oko 26 procenata ili 0,8 procenata viša nego prošle godine.