Muharemi: Vlada predstavlja donaciju EU kao svoj uspeh

Šenol Muharemi
Izvor: Facebook

Ekonomiski analitičar Šenol Muharemi izjavio je da vlada manipuliše javnost tvrdnjom da već šest meseci subvencioniše 61.000 najsiromašnijih porodica jer je reč o donaciji EU.

„Neki vladini zvaničnici se ne odmaraju ni na temperaturama od skoro 40 stepeni, a da ne iskoriste priliku da od najmarginalizovanijih slojeva prave propagandu koja bi im na kraju donela neke glasove na izborima. Pomoć od 75 miliona evra Evropske unije, podrška energetici, pokušava da se predstavi kao uspeh vlade”, naveo je Muharemi na svom Fejsbuk profilu.

On je reagovao na izjavu ministra finansija Hekurana Muratija da Vlada Kosova šest meseci pomaže 61.000 građana tako što im omogućava subvencionisano plaćanje električne energije.

“Ovo nije sasvim tačno. Vlada ili Ministarstvo energetike (privrede) samo je kanalisalo i upravljalo ovim sredstvima. Ruku na srce, menadžment je bio veoma efikasan i profesionalan sa svoje strane. Ali istina je da su Evropska unija, evropski poreski obveznici, finansirali i isplatili ove subvencije“, napisao je on.

Muharemi je kazao da bi vlada trebalo da se, umesto da daje milostinju, fokusira na rast poslovanja i privredni sektor.

„Ne manje od 75 miliona evra je dala EU za podršku građanima kojima je potrebna pomoć na Kosovu iz Paketa energetske podrške. Inače, Vlada treba da se fokusira na rastuće poslovanje i privatni sektor, koji jača privredu, a ne nepotrebno davanje milostinje i subvencija, koji u ovim slučajevima nemaju multiplikativni efekat na privredu“, poručio je Muharemi.