Neke kosovske institucije u riziku da ostanu bez hrane

Namirnice.png
Izvor: Ekonomia Online

Kosovske institucije poput vojske, bolnice, zatvora, Studentskih centara, u riziku da ostanu bez snabdevanja hranom i drugim proizvodima jer je povećanje cena navelo dobavljače da zahtevaju raskid ugovora o snabdevanju, prenosi Reporteri.

Služba Univerzitetske kliničke bolnice Kosova i Univerzitetski klinički centar su potvrdili da zbog povećanja cena postoje poteškoće u ispunjavanju nekih ugovora.

"Imali smo tri slučaja kada su tražili raskid ugovora. Međutim, do sada nismo imali većih prepreka", kaže šef nabavke Seljami Krasnići.

Čak i iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova kažu da je zbog visokih cena bilo saopštenja Ekonomskog operatera "Beni Dona Plast" zbog teškoća u snabdevanju prehrambenim artiklima.

"U ovom saopštenju, predmetni privredni operater je izrazio zabrinutost da zbog povećanja cena možda neće moći da nastavi snabdevanje", naglašava Fehmi Havoli, vršilac dužnosti šefa nabavke u UKCK.

Zbog poskupljenja, pored ovih institucija, ova kompanija ima poteškoća u snabdevanju i Studentskog centra i Vojske Kosova.

Kosovske bezbednosne snage nisu odgovorile na pitanje da li su od privrednog operatera dobile bilo kakvo obaveštenje o poteškoćama u snabdevanju. „

Direktor Kancelarije za odnose sa javnošću u Ministarstvu odbrane Ibrahim Šalja rekao je da do sada nije bilo poteškoća u snabdevanju vojske hranom.

Menadžer kompanije "Beni dona" Valjon Dervišolji kaže da pored poteškoća u snabdevanju rade sa gubitkom. Zbog toga, ova kompanija zahteva reviziju ugovora od Centralnog organa za nabavke.

U kompaniji "Ada grupa" kažu da imaju poteškoća da najvitalnije ustanove snabdevaju hranom i pićima. Driton Čitaku, generalni direktor kompanije "Ada Group", čak je tražio i raskid ugovora zbog finansijskih gubitaka.

"Snabdevamo najosetljivije institucije počev od UKCK-a, studentske menze, Kazneno-popravne službe Kosova, kosovskih vrtića, koje snabdevamo mesom, vodom i hlebom. Snabdevamo i Vojsku pićima. Snabdevamo i Kosovsku policiju i sve kosovske institucije,  podneli smo zahtev da raskinemo ugovor, čak i da platimo određenu kaznu, samo da ne budemo oštećeni u potpunosti, ali smo dobili negativne odgovore", naglašava on.

Predsednik Privredne komore Kosova Skender Krasnići rekao je da su neka preduzeća počela da podnose tužbe protiv državnih institucija uprkos stalnim zahtevima Privredne komore da se preispitaju ugovori o snabdevanju.

Krasnići kaže da je nemoguće da preduzeća isporučuju robu za vojsku, policiju i bolnice i dodao da su tražili od Vlade da preispita sporazume privrednih kompanija i državnih institucija koji se odnose na snabdevanje hranom, ali i materijalima.

"Sa početkom pandemije cene su se promenile i preduzeća ne mogu da snabdevaju kosovske institucije, bolnice, vojsku i policiju hranom i drugom opremom po sadašnjim cenama. Zatražili smo da se izvrši pregled jer su sve zemlje uradile pregled na osnovu promena cene. Pitali smo vladu, ali ni po tom pitanju nemamo odgovor. Kosovo je jednostavno u opasnosti od prekida u snabdevanju bolnicama hranom, za vojsku u policiju zbog nemogućnosti preduzeća da izvrši ove nabavke po istim cenama kao rezultat velikih promena", rekao je Krasnići.

U međuvremenu, ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da razume zabrinutost privrede, ali, prema njegovim rečima, ugovori koji su potpisani sa klauzulama moraju da budu ispunjenii do kraja.

"Moramo imati na umu da ugovori, kada se dodeljuju, imaju svoje klauzule i ne mogu biti raskinuti. Uvek postoji rizik od fluktuacija cena naviše ili naniže. Međutim, rizik jedne strane se pretvara u korist druge strane. U slučaju da je došlo do pada cena, nijedan privredni subjekt ne bi došao u vladu da nam kaže da smanjimo ugovorne cene, nisam mogao da ih nađem jeftinije i ostvario veći profit. Dakle, ovaj rizik snose obe strane i to je obostrani rizik", rekao je Murati.

Ogroman rast cena ili stopa inflacije u zemlji za esencijalne proizvode dostigao je u aprilu 11,2 odsto, dok je u martu iznosio 10 odsto.