Za četiri meseca sa tržišta uklonjeno oko 40 tona mesa i prerađevina

Meso
Izvor: Gazeta Express

U protekla četiri meseca sa tržišta je uklonjeno oko 40 tona mesa i prerađevina, pokazuju podaci Agencije za hranu i veterinu, a Odeljenje za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine u ovom periodu primilo je više od hiljadu pritužbi potrošača, prenosi Ljajmi.

"Od početka godine do sada sa tržišta smo povukli sumnjive proizvode koji nisu ispunili uslove za potrošnju. Samo iz sektora veterine je oko 40 tona mesa i proizvoda od mesa različitih vrsta", rekao je za Radio Kosovo portparol Agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači.

Tači je naveo i da se ova Agencija bavi ptičijim gripom i da je na svakoj farmi koja je imala pozitivne slučajeve preduzela mere predviđene zakonom, odnosno da je živina koja je bila pozitivna na ovaj grip -  uništena. 

Tači je rekao da sigurnost hrane mora da bude na prvom mestu u svim ekonomskim okolnostima ili krizi i pozvao potrošače koji imaju opravdane sumnje da obaveste Agenciju, kako bi se preduzele mere.

Odeljenje za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine i industrije za samo četiri meseca ove godine primilo je 1089 pritužbi potrošača. Od toga, 696 pritužbi je u postupku razmatranja, 272 predmeta su rešena, dok je 121 pritužba odbijena.