Albanci sa Kosova formirali etnički čistu jedinicu u Siriji

teroristi
Izvor: Tanjug

Jedan broj Albanaca sa Kosova, koji se pridružio tzv. Islamskoj državi i nastavio da ratuje u Siriji okupljen je u jednoj etnički čistoj jedinici pod nazivom "borbena grupa" i smatra se "najstrašnijom" na sirijskim ratištima, prenosi Tanjug pisanje portala Metro njuz, prema kome je sve zabeleženo u Izveštaju Vojne Akademije i centra za borbu protiv terorizma SAD.

"Poslednje aktivno prisustvo džihadista iz regiona u Siriji je etnička albanska jedinica u okviru HTS-a. Albanska zajednica je ‘Katiba’ (borbena jedinica) koju čine etnički albanski borci koji deluju oko severozapadne sirijske provincije Idlib", navodi se u Izveštaju koji prenosi prištinska Gazeta Expres.

Pripadnici ISIS-a iz drugih zemalja Zapadnog Balkana, prenosi dalje Tanjug, ratuju u Siriji ujedinjeni sa pripadnicima drugih naroda, a samo Albanci imaju svoju etnički čistu jedinicu, koja je dobro pripremljena i u dobroj je vojnoj formi.

Monoetnička jedinica Albanaca ima svoju komandnu strukturu, što ukazuje da njihov broj nije zanemarljiv.

Tanjug prenosi da je za razliku od drugih zemalja Zapadnog Balkana, koje borcima na stranim ratištima izriču žestoke kazne kad se vrate kući, Priština je u tom pogledu, kažu, tolerantna i prosečna kazna zatvora koja im se izriče je oko 3,5 godine.

Kao rezultat toga, oko 40 odsto osuđenih za terorizam na Kosovu već je odslužilo te kazne i pušteno je iz zatvora.