Odbačen zahtev za ukidanje optužnice za bacanje suzavca u kosovskoj skupštini 2016. godine

Osnovni sud u Prištini
Izvor: RTK2

Osnovni sud u Prištini potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg predsednika opštine Prizren Mihatera Haskuke i trojice bivših poslanika Envera Hotija, Šćipe Pantine i Teute Hadžiu, zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova u februaru 2016. godine, ali i saopštio da je za krivična dela "ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti" za koja su optuženi, nastupila aposlutna zastarelost, prenosi Kljan Kosova. 

Njih je optužnica, koja podignuta 15. aprila 2016. godine, teretila za krivična dela "upotreba oružja ili opasnog oruđa" i "ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti".

Osnovni sud u Prištini je doneo odluku kojom odbija kao neosnovane zahteve za prigovor na dokaze i odbacivanje optužnice protiv okrivljenih koji su bacanjem suzavca sprečili održavanje plenarne sednice Skupštine Kosovo, potvrdila je "Zakletvi pravde" službenica za informisanje suda Mirljinda Gaši.

Zahtev za odbacivanje optužnice je podneo branilac okrivljenog Envera Hotija, advokat Hadži Milaku, a sud je 25. maja ove godine odlučio da odbaci taj zahtev kao neosnovan. 

Inače, u ovom slučaju optužen je i Redžep Seljimi, ali je na prvoj sednici održanoj 11. februara 2022. godine, sud razdvojio postupak za tog okrivljenog zbog efikasnosti. Seljimi, bivši poslanik Pokreta Samoopredeljenje je u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, zbog optužbi za ratne zločine.