Vučić: Kurti će koristiti Savet Evrope za podnošenje tužbenih zahteva protiv Srbije

Aleksandar Vučić Batajnica
Izvor: PrintScreen TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Aljbin Kurti preti Srbiji zbog Saveta Evrope, jer će preko institucija te međunarodne organizacije podnositi tužbene zahteve protiv Beograda.

Komentarišući Kurtijevu najavu da će Kosovo podneti tužbu protiv Srbije za ratne zločine, Vučić je podsetio da je Kurti čekao da neka druga zemlja podnese tužbu, jer Kosovo to ne može, pošto nije međunarodno pravno priznata zemlja, pa mora neko umesto njih, a to je teže.

"Preti, upravo zbog Saveta Evrope, zbog onoga što su mu omogućili Dora Bakojani i zapadne zemlje, i koristiće institucije te organizacije da preko njih podnosi tužbene zahteve protiv Srbije. To je deo masivnog plana za pritiske i napade na srpski narod o kojem sam govorio", ukazao je predsednik Vučić.

Osvrnuo se i na izjave iz Bosne i Hercegovine da bi Srbija terbalo da podrži rezoluciju o Srebrenici, dodajući da njemu nije problem da se pokloni žrtvama, što je i učinio, postupajući ljudski, kao i da nije problem da iskaže iskreno saučešće porodicama tragično ubijenih Bošnjaka, ali i primećujući da Bošnjaci to nikada nisu uradili na srpskim stratištima.

Naveo je da se na toj rezoliciji insistira zbog pravno političkih posledica, o čemu je, kaže, takođe ranije ukazivao.

"Nije pitanje priznanje da se dogodio strašni zločin, što je za žaljenje, već o onome što treba da sledi", podvukao je Vučić.

Najavio je i da će se 20. aprila, prvi put na Pešteru videti srpski dronovi u dejstvu, koji će postati deo naoružanja Vojske Srbije.

"Za 20 dana će građani videti gađanja prvih srpskih dronova. Moćićemo da se uverimo da li pravimo dobre dronove i da li mogu da pogode nešto. Prvi put će se videti Komarci i Osice, a do kraja godine i Gavrane. Ti Gavrani će da pravi veliku razliku. Za nas je mnogo važno da možemo sami da čuvamo svoje nebo", podvukao je on dodajući da je Srbija jedina vojno neutralna zemlja u ovom delu sveta i da je važno da može da se brani.

Rekao je da kao neutralna zemlja Srbija mora da bude značajno jača kako bi mogla svoju neutranost i slobodu da sačuva.

"Mi smo uvek spremni da štitimo svoju zemlju, a oni koji govore o pretnjama misle da nekom drugom prete. Ja se ne osećam kao čovek koji je vrhovni komandant oružanih snaga koje misle da bilo kome imaju potrebu da prete", podvukao je on.

Vučić je naglasio da je Srbija dovoljno slobodarski orijentisana da može svoje nebo da čuva.

Upitan da li će sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, sa kojim bi trebalo uskoro da se sastane, razgovarati o nabavci borbenih aviona "Rafal", odgovorio je da će biti reči i tome, iako to neće biti najvažnija tema.

"Ukoliko budemo mogli da nabavimo 'Rafale', nabavićemo 'Rafale', ako ne, nabavićemo negde nešto drugo. Ali, moramo da da vodimo računa o jednoj stvari, a to je odnos u regionu... Moramo da budemo kao jedina vojna neutralna zemlja značajno jači, da bismo svoju neutralnost i slobodu mogli da sačuvamo", rekao je Vučić.

Povodom jučerašnjeg incidenta, kada je strana letelica primećena iznad Valjeva, Vučića su predstavnici Ministarstva odbrane i vojske informisali da balon koji je primećen na nebu "nije bio ništa ozbiljno".

"Ozbiljno ili ne, mi to sledeći put da srušimo, da je oborimo, pa neka objašnjavaju šta su radili na našem prostoru", poručio je predsednik Vučić.

Mandatar za sastav nove vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je da će kao budući premijer dati maksimalnu podršku Vojsci Srbije jer je ona garant za opstanak nezavisne i slobodne Srbije.