Elek: Epidemiološka situacija pogoršana, potrebna odgovornost mlađih

Doktor Zlatan Elek
Izvor: Kosovo Online

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek, za Kosovo onlajn kaže da su poslednji rezultati o broju pozitivnih u srpskim sredinama na Kosovu alarmantni i da nas, ukoliko se građani ne vakcinišu, čekaju još teži dani.

Najnoviji talas koronavirusa doneo je i povećani broj pacijenata u mitrovačkoj bolnici koja je zbog novonastale situacije ponovo interno odeljenje pretvorila u kovid bolnicu. Broj novozaraženih je svakog dana veći, a samim tim sve manje je slobodnih kreveta za nove pacijente.

“Trenutna epidemiološka situacija je u pogoršanju, što govori i broj obolelih. Trenutno se na lečenju nalazi 55 pacijenata od kojih je njih 33 na terapiji  kiseonikom. U respiratornom centru se nalaze četiri pacijenta i svi su na respiratoru”, rekao je Elek.

On napominje da je ovim otežan i rad bolnice, jer povećan broj obolelih znači i dodatan pritisak na rad zdravstvenog osoblja.

“Sigurno da je rad bolnice otežan zato što je 180 mesta odvojeno za kovid pacijente. Imamo dovoljno lekova, kiseonika i zaštitne opreme. Sistem rada bolnice je vraćen na kovid sistem gde smo celu zgradu internih bolesti odredili za kovid pacijente”, kaže Elek.

Ono što dodatno brine je to što su gotovo svi pacijenti oboleli od kovida nevakcinisani, pa je s razlogom i prvi čovek Zdravstvenog centra nezadovoljan odzivom za vakcinaciju.

“U ovom trenutku gotovo svi pacijenti koji se nalaze na lečenju su nevakcinisani. Primećujemo da u ovom talasu imamo dosta teško obelelih svih starosnih grupa. Normalno da nismo zadovoljni procesom vakcinacije s obzirom na uslove koje nam je država Srbija obezbedila počevši od dovoljnog broja vakcina pa do izbora vakcine”, istakao je Elek.

On je još jednom apelovao da se građani vakcinišu, naročito je pozvao na odgovornost mlađe osobe jer će se prema njegovim rečiuma ovakvim ritmom epidemiološka situacija dodatno pogoršati.

“Najneodgovorniji u procesu vakcinacije su u starosnoj grupi od 18 do 30 godina. Mislim da ukoliko se ne budemo vakcinisali u većem broju da ćemo imati pogoršanje epidemiološke situacije Poruka građanima je da se u što kraćem roku vakcinišemo i tako dođemo do kolektivnog imuniteta i tako se vratimo normalnom životu”, zaključio je Elek.

Poslednjih dana epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu je izuzetno pogoršana, prema poslednjem izveštaju kriznog štaba tri osobe su preminule dok je od 124 testiranih čak 47 pozitivnih na koronavirus.

U srpskim sredinama na Kosovu ukupno je 272 aktivna slučaja koronavirusa.