Dokumentarni film "Moje pozajmljeno nasleđe" večeras u Domu kulture u Gračanici

Ansambl „Venac“
Izvor: radio Kim

Dokumentarni film "Moje pozajmljeno nasleđe" mlade Holanđanke Efi Derksen koji opisuje folklor u bivšoj Jugoslaviji biće prikazan danas u Domu kulture "Gračanica".

Organizatori prikazivanja su Ansambl "Venac" i Gračanica onlajn, a specijalni specijalni gosti biće autorka Efi Derkson i autor muzike Hans Derksen.

Kako je saopštio Ansambl "Venac" projekcija filma počinje u 19.30 sati, a ulaz je besplatan.

Autorka Efi Derksen se još kao mala, preko svojih roditelja, zaljubila u folkor sa prostora bivše Jugoslavije, a potom je počela da posećuje KUD "Veselin Masleša" u Banja Luci.

"Oduševljena bogatstvom folklora i njegovim postojanjem, zabrinuta za njegovu budućnost, ali i sa željom da svetu pokaže da sa naših prostora ne dolaze samo ratne priče, Efi je snimila ovaj dokumentarni film", navodi se u saopštenju.

Autorka je sa malom ekipom putovala kroz Srbiju i Bosnu kako bi otkrila priče koje se kriju iza scenskog folklora – od starijih osoba odevenih u tradicionalnu odeću u planinama do dece koja igraju u Beogradu, od graditelja frule do izvođača na Evroviziji.

Film je prikazan u Banja Luci i Vrnjačkoj Banji, dok su, pored Gračanice, zakazane projekcije i u Leskovcu 2. septembra i Beogradu 6. septembra.