KUD "Kopaonik" iz Leposavića, čuvar tradicije i kulture

KUD Kopaonik Leposavić
Izvor: Kosovo Online

KUD Kopaonik iz Leposavića, svake godine u susret velikom prazniku Vidovdanu, učestvuje sa svojim koreografijama i pesmom na festivalima širom Kosova, kao i na mnogim festivalima u gradovima centralne Srbije.

KUD "Kopaonik“ pune 24 godine čuva i neguje tradiciju kroz igru i pesmu sa prostora Kosova i Metohije i po tome su poznati ne samo kod nas nego širom Evrope pa i sveta.

Direktor ovog Kulturno umetničkog društva Đorđe Lakušić kaže za Kosovo onlajn da ih očekuje jedno zaista bogato i sadržajno leto.

"KUD Kopaonik, kao i svake godine u dane Vidovdana najviše učestvuje na prostoru Kosova i Metohije  pa tako i ove godine. Večeras učestvujemo na Mitrovačkom festivalu kulture sa pripremnim ansablom a sutradan učestvujemo u Gračanici na izboru za najlepšu kosovku devojku sa prvim ansablom i iste večeri zatvaramo Mitrovački festival kulture. Takođe, u okviru Vidovdanskih dešavanja imamo promociju knjige u porti crkve u Lešku“, kaže Lakušić.

Pred članovima KUD je zaista bogato kulturno leto jer, kaže Lakušić, odmah nakon Vidovdanskih svečanosti očekuje nastup u Beogradu, na Festivalu Beograd na vodi gde učestvuju kao predstavnici Strbije.

"Početkom jula, tačnije 6. jula, učestvujemo na Festivalu u Beogradu koji nosi naziv "Beograd na vodi“ i koji će biti međunarodnog karaktera“, kaže Lakušić.

Aktivnosti se nastavljaju učešćem na saborima na prostoru Kosova, tačnije u Osojanu gde takođe učestvuju članovi ovog društva.

"Učestvujemo na saboru koji nosi ime Đedov sabor i koji se održava u Osojanu a koji je posvećen sećanju na mitropolita Amfilohija Radovića i dvadesetogodisnjicu povratka Srba u ovaj kraj. Veoma smo počastvovani zbog toga“, kaže Lakušić.

Nakon toga folkloraši putuju u Herceg Novi na manifestaciju "Trg ćirilice" koji se tradicionalno održava u ovom primorskom mestu, a čiji je cilj da promoviše očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, slobodu ispovedanja pravoslavne vere i pravo na podizanje i čuvanje pravoslavnih hramova. 

Na svaku od ovih tema KUD "Kopaonik" će imati određeni program.

Da to nije kraj nastupa ovog ansabla, govori činjenica da je kraj avgusta rezervisan za organizovanje Festivala u Leposaviću, Velikogospojinskog sabora, i koji će, kao i prethodnih godina, imati međunarodni karakter.

"Drago mi je da će Leposavić ponovo biti domaćin jednoj ovakvoj manifestaciji gde se mogu videti kultura i igra iz svih krajeva Evrope u kojoj naši sugrađani mogu da uživaju jer će Leposavić tih dana biti prestonica kulture“, rekao je Lakušić.

Navodi i da su najponosniji na dokumentarni film "Povratak ishodištu" koji je rađen po istoimenoj knjizi Đorđa Lakušića, a čija se premijera očekuje u oktobru mesecu na Festivalu domaćeg filma "GraFest“ u Gračanici.