Kulturna saradnja Srbije i Albanije

Vladimir Pištalo u poseti Albaniji
Izvor: Koha ditore

Direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo boravio je u poseti Albaniji sa cilje da izgradi mostove međuinstitucionalne saradnje, prenosi Koha.

Rukovodilac najviše bibliotečke institucije u Srbiji je u utorak i sredu posetio Tiranu na poziv direktorke Nacionalnog centra za knjigu i čitanje Alde Bardhilija. Pištala je u sredu primio direktor Nacionalnog istorijskog muzeja Dorijan Koči. Prema izveštajima albanskih medija, njih dvoje su se dogovorili o međuinstitucionalnim odnosima i potencijalnoj saradnji.

Pištalo je ocenio bilateralne susrete dve institucije kao važne za izgradnju mostova kulturne i književne saradnje Albanije i Srbije i kao podršku albanskim i srpskim autorima.

Takođe se napominje da su zajednički projekti u kulturi podrška projektu „Otvoreni Balkan“. Albanija, Srbija i Severna Makedonija su uključene u ovu inicijativu. Reč je o regionalnoj inicijativi za izvesnu liberalizaciju tržišta i kretanja građana.

„Pokretanje perspektive za kulturne projekte u oblasti knjige i umetnosti između dve zemlje i izrada zajedničkih programa pomoći albanskim autorima u prevođenju svojih dela na srpski jezik i obrnuto; predlog za kompletno preštampavanje dela Ismaila Kadarea, kao jednog od najreprezentativnijih albanskih pisaca, ali i regiona“, piše u izveštaju koji je sa skupa sačinila Albanska telegrafska agencija.

Ipak, saradnja Albanije u oblasti kulture sa drugim zemljama u regionu nije napredovala, pa ni sa Kosovom. Albanija i Kosovo od 2014. godine potpisuju zajedničke kulturne kalendare i protokole za međuinstitucionalnu saradnju. Većina sporazuma je ostala samo na papiru.