Milena Našpalić sa Kosova osvojila prvo mesto na Međunarodnom festivalu "Dobro i ljubav"

Privatna arhiva

Na Međunarodnom omladinskom festivalu mobilnog bioskopa "Dobro i ljubav" održanom krajem novembra u Rusiji, u kategoriji "Najbolji video" prvo mesto je osvojio kratki film snimljen mobilnim telefonom "Šta je sreća", čiji scenario i režiju potpisuje Milena Našpalić sa Kosova.

"Na festivalu su učestvovali mladi iz 17 zemalja sa svih strana sveta. Bilo je simpatično kada je na svečanosti proglašenja pobednika, pročitano: Milena Našpalić, Srbija, grad Goraždevac", kaže Milena u razgovoru za Kosovo Onlajn.

Milena je rođena u Prizrenu, otac joj je paroh u selu Goraždevac kod Peći u Metohiji, gde trenutno živi njena porodica.

Studira u Rusiji u Nižnjem Novogorodu, i student je treće godine Međunarodnih odnosa na Njižnjenovgorodskom državnom lingvističkom univerzitetu "N.A Dobroljubova", a vest o pobedi ju je zatekla u Goraždevcu, gde je došla na raspust i zbog pandemije koronavirusa i nije mogla da se vrati.

Kaže da je na festivalu učestvovala iz znatiželje, da je htela de se oproba u toj sferi i da nije ni razmišljala o plasmanu. 

"Naravno da mi je prijala pobeda, obradovala se moja porodica, naši prijatelji, komšije, koji su ustvari i akteri mog video zapisa. Festival mi je bio poznat, ali tek kada sam odgledala proglašenje, videla sam da je zaista bio na visokom nivou, osmočlani žiri su činili vrlo poznati i priznati režiseri, producenti i glumci, profesori, laureati najviših državnih priznanja u Rusiji", kaže Milena.

Na pitnje gde je našla isnpiraciju i ideju za scenario, skromno odgovara da je bila vođena ličnim trenucima sreće, baš kako i završava scenario.

"Ova 2020. nas je naučila da je sreća u malim stvarima i veremenu provedenim sa porodicom", kaže Milena.

Dodaje da je to bila prilika da svojim kolegama prikaže svakodnevni život u Srbiji.

"I na našem fakultetu su zbog pandemije sve aktivnosti onlajn, predavanja, odbrana seminarskih, polaganje ispita. Često nam nestaje struja, pa se uspaničim, ali ide nekako. U svakoj nesreći ima i nečeg dobrog, sa porodicom sam, te svakodnevne kućne obaveze, čarke sa mlađim bratom i priče sa starijom sestrom su mi jako nedostajale", priča Milena.

Osnovnu školu završila je u Gračanici, a srednju sa najboljim ocenama u Budimpešti, Srpsku gimnaziju "Nikola Tesla".

"Bilo je to neverovatna promena i iskustvo, svetla predivnog savremenog grada, mnoge stvari sam prvi put videla u životu. Otišla sam sa Kosova, nismo imali slobodu kretanja, vrlo siromašan društveni život, učili smo kad ima struje. Mnogo mi je nedostajala porodica, bila sam neutešna i ponekad me grizla savest i mnogo sam bila tužna što su uskraćeni za lepotu koja je bila svuda oko mene", kaže Milena i dodaje da je za nju Pešta mnogo lepša od Budima.

Kada je trebalo odlučiti šta dalje, nije imala dilemu.

"Međunarodne odnose sam izabrala, jer su jednim delom povezani sa istorijom koju sam u srednjoj školi najviše volela, a i zato što živim u multinacionalnoj sredini koja još uvek nije rešila konflikte. Rođena sam u vreme sukoba na Kosovu. Želim da saznam sve o tome i jednog dana svojim znanjem doprinesem rešavanju takvih problema. Na mom fakultetu je zastupljeno detaljno učenje istorije, politikologije, savremene svetske politike i međunarodnog prava", kaže Milena.

Ističe da se zaljubila u Rusiju, i da ju je velikim delom obišla zahvaljujući programima i organizaciji fakulteta.

"Rusija je predivna, tradicionalna zemlja, čiji su istorijski, kulturni, arhitektonski, pravoslavni dometi nedostižni. Naši profesori su neverovatni, svako predavanje iz bilo kog predmeta je prava avantura. Na fakultetu imam kolege koji su kao i ja stranci u Rusiji, jedan neverovatan sklad različitosti. Učimo jedni od drugih. Jezik sam savladala bez problema i zaista nisam pogrešila u izboru, za koji sam morala da se izborim. Porodica me je podržala iako im je daljina predstavljala najveći problem", kaže Milena.

Što se planova za dalje školovanje tiče, Milena će kako kaže, nastaviti master studije vezane za međunarodne odnose, još uvek nije donela odluku u kojoj oblasti i na kom univerzitetu.