Oko 2.000 napuštenih pasa luta ulicama Gračanice

Psi lutalice
Izvor: RTV Kim

Zbog neodgovornih vlasnika na području opštine Gračanica trenutno se slobodno kreće oko 2.000 pasa lutalica, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja poljoprivrede u toj lokalnoj samoupravi Dragiša Stojanović,

Jedino prihvatilište na teritoriji opštine "Priština Dog Šelter" nije u mogućnosti da zbrine sve napuštene pse.

"Napušteni psi se mogu svakodnevno sresti na ovdašnjim glavnim putevima, pružnim prelazima ili u mračnim ulicama koje, čini se, predstavljaju najpogodnije mesto da se životinje ostave i prepuste okruženju. Tako se na području opštine Gračanica trenutno nalazi oko 2.000 pasa lutalica. Razlog tome je što smo na granici sa velikim gradovima kao što su Priština i Lipljan. Imamo taj problem jer psi migriraju iz mesta u mesto, tako da je broj veliki i imamo mnogo pridošlica", kazao je Stojanović.

Iako nema ni teorijskih mogućnosti da se svi psi lutalice adekvatno zbrinu, on kaže da Opština Gračanica, u saradnji sa Agencijom za hranu i veterinu Kosova, vodi računa o tome da psi lutalice budu sterilisani i vakcinisani.

"Veterinarske ambulante koje imaju dozvolu za rad na našem rejonu, povremeno dolaze da pokupe pse i u svojim ambulantama izvrše sterilizaciju i vakcinaciju. Takođe se radi i kastracija", kazao je Stojanović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova donelo je dva adimistrativna uputstva koja se odnose na obaveznu registraciju životinja i cene veterinarskih usluga u pogledu ugradnje mirkočipa, kastracije i hospitalizacije ljubimaca. Oba su stupila na snagu 10. marta ove godine, a imaju za cilj sprečavanje napuštanja pasa.

"Što se tiče čipovanja, to će biti veoma velika pomoć za sve nas, jer će na taj način građani biti odgovorni za svoje ljubimce. Psi koji rastu, koji žive u nekoj kućnoj atmosferi, pa se odjednom nađu na ulici, ti isti psi kasnije postanu agresivni zato što su bili udomljeni, imali su hranu, vodu i osnovne uslove za život, a odjednom su se našli u okolini gde toga više nema. Onda se dešavaju napadi, ugrizi i imamo sve veći i veći broj pasa", naveo je Stojanović.

Na ulazu u Laplje Selo iz pravca Gračanice na oko 20 ari prostire se prihvatilište za pse. Prema rečima upravnika Slaviše Stojanovića, ovaj azil trenutno zbrinjava oko 70 pasa lutalica.

"Ovde su bolesni ili povređeni psi. Kada čujemo za neki teži slučaj dovodimo pse ovde i lečimo ih. Sve ovo je od donacija, dobrih ljudi iz inostranstva, Albanaca, dok Srbi nikad nisu dali jedan cent", kazao je Stojanović i dodao da organizacija "Priština Dog Šelter" pored toga što se trudi da psima obezbedi hranu, svakog meseca za kiriju izdvaja 200 evra.

 

Boki
10. April 2021.
Veci su nam problem korumpirani politicari u Gracanici nego psi lutalice!