Trajković: Radićemo na novoj kanalizacionoj mreži u Gračanici

Gračanica - zabrana kretanja
Izvor: Kosovo Online

Sa prvim toplijim danima meštani Lapljeg Sela se iznova, već treću godinu zaredom, suočavaju sa velikim problemom zagađenja reke Gračanke, koja protiče i kroz ovo selo, prenosi RTV Gračanica.
.

Meštani Lapljeg Sela već godinama traže pomoć, apeluju na sve institucije, bore se protiv neprijatnog mirisa svim sredstvima ali protivnik u ovom slučaju nesnosan smrad odnosi ubedljivu pobedu.

“Neshvatljivo mi je da ne mogu godinama da nađu počinioca koji ispušta otpadne vode. Ne dozvoljavamo deci da budu u dvorištu preko leta, ne možemo mi više da živimo sa ovim nepodnošljivim smradom, čak su neki meštani koji žive pored same reke nagovestili da će prodati kuće jer iz godine u godinu ovo postaje neizdrživo", rekao je za RTV Gračanica meštanin Lapljeg Sela Zoran Trajković.

Lokalna samouprava upoznata sa problemom i sve većim nezadovoljstvom meštana, najavljuje za početak realizaciju privremenog projekta, dok se ne steknu uslovi za trajno rešenje, koje je dogovoreno još prošle godine sa nadležnim institucijama.

“Opština će pokušati da sa ministarstvom reši problem oko zagađenja, ranije su imali manje sluha, ali se nadam da će shvatiti ovaj problem i da će se ozbiljnije pozabaviti. Opština će, kao što je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i obećao, raditi na projektu trajnog rešenja, a to je nova kanalizaciona mreža. Uskoro će početi i hitno rešavanje što podrazumeva prirodne bazene vode i pročišćivače, na tome uveliko radi odeljenje za Urbanizam opštine Gračanica” rekao je direktor Javnih službi opštine Gračanica Vladica Trajković.

Radovi na realizaciji privremenih kaskadnih brana, kako saznaje RTV Gračanica, počeće u zavisnosti od epidemiloške situacije odnosno sa prestankom važenja vanrednih mera.