Nastupom Zubina Mehte i Beogradske filharmonije u Skoplju završena turneja u okviru Otvorenog Balkana

Mehta u Skoplju
Izvor: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Višeminutne stajaće ovacije su pozdravile Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju nakon spektakularnog nastupa sinoć u Sali Filharmonije Republike Severne Makedonije u Skoplju, prenosi Nova.

Događaj koju će se pamtiti dugo, ujedno je bio finale prve turneje Mehte i orkestra u okviru inicijative Otvoreni Balkan tokom koje se proslavljala stogodišnjica Beogradske filharmonije u regionu, kaže se u saopštenju.

Ogromno interesovanje je vladalo za koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije koji se s nestrpljenjem očekivao u Skoplju. Nesvakidašnje uzbuđenje bilo je opipljivo, kao i radost na licima poletnih filharmoničara, te je publika ushićeno pozdravila maestralno izvođenje dva simfonijska remek- dela, Betovenove simfonije broj 7 i Berliozove Fantastične simfonije, ne dozvolivši maestru i orkestru da odu sa bine.

Ovim koncertom se završila prva regionalna turneja maestra Mehte i Beogradske filharmonije koja je otvorila novo istorijsko poglavlje kroz inicijativu Otvoreni Balkan. Muzička misija je povezala Beograd, Tiranu i Skoplje kroz vrhunsko umetničko iskustvo i izgradnju novih mostova.

Hvaleći inicijativu Otvoreni Balkan i ujedinjenje balkanskog prostora kroz kulturu, maestro Mehta je za makedonske medije izjavio:

"Nikad ne potcenjujte moć muzike i umetnosti, u svom životu sam širom sveta, puno puta iskusio koliko muzika može da spaja ljude i poveže različite kulture. Prvi put kad sam bio u Skoplju, bilo je to odmah posle razornog zemljotresa 1963. godine, iako je grad bio devastiran, ljudi su na svoju tragediju zaboravili bar na ta dva sata tokom koncerta", rekao je Mehta.