Abdidžiku: Odlaganje izbora napad na demokratiju, Samoopredeljenje koristi pandemiju u političke svrhe

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Klan Kosova

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da je predlog predsednika Skupštine Gljauka Konjufce o odlaganju  održavanja lokalnih izbora napad na demokratiju i signal da Pokret Samoopredeljenje koristi pandemiju u političke svrhe jer gubi birače, prenosi TV Kljan Kosova.

"Organizovanje izbora je demokratski proces ili osnovni temelj države ili društva i tu osnovu niko ne treba da dira, CIK je spreman i dokazao je to održavanjem izbora 14. februara, bez ikakve vakcine, uz poštovanje mera, nošenje maski i fizičke distance. Korišćenje katastrofe u političke svrhe je napad na demokratiju, a ako bi se svi državni mehanizmi upotrebili, onda bi ugrozili demokratiju, s tim se ne možemo složiti. Upravo zato što ugrožavamo ljude, tražili smo smanjenje kampanje na 10 dana kako bismo služili demokratiji na dan izbora", rekao je Abdidžiku u emisiji Rubikon na TV Kljan Kosova.

Dodao je da se o mogućnosti odlaganja lokalnih izbora u krugovima Samoopredeljenja i međunarodne zajednice raspravlja od avgusta.

"U političkim krugovima razgovaralo se o preliminarnim strategijama za odlaganje izbora u čisto političke svrhe, odnosno zbog ozbiljne situacije u kojoj se nalaze stranke pred lokalne izbore. To je čisto politička računica. Tema je pokrenuta od 26., 27. avgusta i od tada je rasprava o odlaganju izbora kružila političkim krugovima, o njoj su govorili Pokret Samoopredeljenje i međunarodna zajednica, ali motiv je čisto politički, jer je okruženje teško za vladajuću stranku i to žele da sakriju, koriste tragediju u političke svrhe”, rekao je Abdidžiku.

Na pitanje da li je DSK spremna da promeni stav o odlaganju datuma izbora, ukoliko bi to bila preporuka Instituta za javno zdravlje, Abdidžiku je rekao da takva preporuka može biti samo rezultat pritiska vlade Aljbina Kurtija na zdravstvene stručnjake.

"Ne mogu govoriti o hipotetičkim situacijama, ali se nadam da vlada neće vršiti pritisak na stručnjake jer je pandemija bila i 14. februara, ali izbori su održani", rekao je Abdidžiku.