Arifi: Suspenzijom dinara Vlada uvela Kosovo u problem

Avni Arifi
Izvor: Gazeta Express

Bivši pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Avni Arifi ocenio je da je vlada kosovskog premijera Aljbina Kurtija odlukom o suspenziji dinara namerno, iz neznanja ili naivnosti, uvela Kosovo u problem, prenosi Front onlajn.

„Ne znam da li je bilo namerno, neznanje ili naivnost, ali vlada je ušla u temu koja Kosovu nije trebala. Dodat je problem bez potrebe koji je sada postao ozbiljan, i suočeni smo sa njim. Naravno kada su se suočili sa pritiskom međunarodne zajednice predstavnici vlade napravili su metamorfozu svojih stavova. Kao što znate bilo je osam metamorfoza stavova Vlade Kosova u vezi sa dinarom i sada ćemo videti kako će se završiti cela ova avantura”, rekao je Arifi.

On je dodao da niko nije tražio od vlade da odustane od odluke CBK, već je od početka postavljano pitanje implementacije odluke.

“Kosovo je trebalo da usaglasi pitanja implementacije sa međunarodnom zajednicom, ali je to odbilo, a sada ih usaglašava sa Srbijom i sa Srbijom razgovara o unutrašnjim pitanjima Kosova. Dakle, bespredmetni problem, u besmislenom postupku, sa besmislenim stavovima, ne može doneti ništa sem besmislenog zaključka”, istakao je Arifi.

On je ocenio da je Vlada Kosova u dijalog o dinaru ušla sa namerom da “pokaže mišiće”.

“I sada što je započeto mora da se završi. Ušli su u ovu temu, pokazali su mišiće i pokazalo se da nisu imali tako jake mišiće kako su mislili. Sada to mora da se završi”, naveo je Arifi.

On je ocenio da je o pitanju sprovođenja odluke CBK o dinaru trebalo da se razgovara sa EU.

„Uređenje CBK je van nadležnosti Vlade, ali je pitanje implementacije bilo pitanje o kojem se moglo unapred razgovarati sa međunarodnim faktorom, ali nisu to hteli", kazao je Arifi.