Bez velikih promena u politici Nemačke prema Zapadnom Balkanu

Berlin
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Nemačka će nastaviti da se zalaže za politiku proširenja i integraciju Zapadnog Balkana i Srbije u Evropskoj uniji, bez obzira ko bude na čelu nove vlade, poručili su večeras predstavnici nemačkih fondacija u Srbiji, prenosi Tanjug.

Na panelu ''Da li će rezultati izbora u Nemačkoj uticati na promenu politike prema Zapadnom Balkanu'', u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore, istaknuto je i da se privredno-ekonomska saradnja Berlina i Beograda neće promeniti u bliskoj budućnosti, ali da se može očekivati više angažovanja po pitanju Zelene agende.

Zastupnik Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji, Maks Brendle izrazio je uverenje da će Nemačka, kao jedna od najjačih država u EU, i dalje biti nosilac procesa integracije Zapadnog Balkana Uniji i da će dati doprinos proširenju.

''To se posebno odnosi na Srbiju. Bez obzira na sam odnos poverenja koji imaju Angela Merkel i Alesandar Vučić, i interes Nemačke je da bude podržana i okružena prijateljima u državama članicama EU'', rekao je Brendle.

Uveren je da će Nemačka nastaviti da se zalaže za proces pristupanja Zapadnog Balkana i Srbije EU, ako za kancelara bude izabran kandidat Socijaldemokartske partije (SPD) Olaf Šolc, ali da neće biti ''nikakvih popusta'' kada je reč o kriterijumima za punopravno članstvo.

''Nemačka ima interes da Srbija ostvari napredak na tom putu kroz otvaranje klastera, ali jasno je da će se zahtevati ispunjene kriterijuma kao što su demokratija i pravna država'', naveo je Brendle.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer, bliske CDU, za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman Dierkes uveren je da, ako šef CDU Armin Lašet bude izabran za kancelara, ne bi trebalo očekivati da bi došlo do nekih velikih promena u nemačkoj politici prema Zapadnom Balkanu.

Smatra da to u velikoj meri važi i ako Socijaldemokratska stranka bude imala kancelara.

''Siguran sam da do radikalnih promena kursa neće doći što je veoma važno'', rekao je Bekman Dierkes.

On smatra da će Srbija i jugositočna Evropa igrati važnu ulogu u budućoj nemačkoj vladi, naročito sa stanovišta evropske ekonomske i bezbednosne politike.

Direktor beogradske kancelarije Fondacije Hajnih Bel, bliske Zelenima, očekuje da će ta partija učestvovati u novoj vladi, osim ako se velike partije odluče za veliku koaliciju.

''Ali, mislim da to niko ne želi u Nemačkoj. Biće zanimljivo videti u narednim nedeljama kako će biti formirana nova vlada'', rekao je Bel.

Prema njegovoj oceni, ako u Nemačkoj bude formirana tzv.''semafor'' koalicija, principi nemačke politike u pogledu proširenja EU ostati isti, ali da će se ton promeniti.

''Za očekivati je da će se nemački angažman više baviti pitanjima demokratizacije i vladavine prava u zemljama regiona, kao i na Zelenu agendu'', smatra Bel.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter rekao je da je inicijativa Berlinski proces, koju je pokrenula nemačka vlada pod vođstvom kancelarke Angele Merkel, vrlo uspešna i da to pokazuje što u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 75.000 radnika.

Naglasio je da će Nemačko-srpska privredna komora raditi na tome da se nastavi uspešna privredna saradnja dve zemlje.

''Sigurno će doći do pomeranja određenih težišta i povećanja angažovanja u raznim oblastima, pre svega u zaštiti životne sredine i zajedničkom obezbeđivanju stručne radne snage u Srbiji i Nemačkoj'', rekao je Aleter.