Bilčik: Međusobno priznanje Srbije i Kosova nije novost u pregovorima

Vladimir Bilčik - skrinšot N1
Izvor: N1 Info

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je za Glas Amerike da formulacija, nedavno usvojene Rezolucije u Evropskom parlamentu, kojom se dalji napredak Srbije uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji i drugim reformama, kao i dogovorom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine zasnovanom na međusobnom priznanju, da  nije morala da se nađe u rezoluciji, ali da ona nije novost u pregovorima. 

"Pet država nije priznalo Kosovo, ali 22 članice jesu. I većina poslanika u Evropskom parlamentu je odlučila da želi da ima tu formulaciju u tekstu Rezolucije. Poštujem to, ali nisam srećan zbog činjenice što takva formulacija u ovom trenutku stoji u Rezoluciji, jer mislim da treba da ohrabrujemo dijalog, i Beograd i Prištinu da rade na dogovoru koji je prihvatljiv za obe strane. Međusobno priznanje, ako i dođe do toga, bi trebalo da proizađe iz dijaloga Beograda i Prištine. Nisam mišljenja da takva politička poruka sada treba da bude u tekstu, ali poštujem takav stav većine. Ali, vidite, kada je reč o rešavanju praktičnih problema, kao što su bile lične karte, princip međusobnog priznavanja se tu primenjuje, to je već deo dijaloga Beograda i Prištine. Dakle, to nije novo u procesu pregovora", rekao je Bilčik.

Na pitanje da li Srbija može da postane članica EU ako ne prizna Kosovo, Bilčik kaže da može da postane članica EU ako i kada, između ostalih stvari kao što su vladavina prava, usklađivanje spoljne politike, stigne i do normalizacije odnosa sa Prištinom. 

"U kom će formatu biti ta normalizacija, kako će se do nje doći, šta će biti rezultat - politka može biti veoma kreativna – to je otvoreno pitanje. Ako se normalizacija desi, biće to važan korak ka članstvu Srbije u EU. Ali, ne želim da prejudiciram kako će izgledati krajnji ishod, pregovori traju dugo i teški su. Možda mi imamo neke ideje na papiru, ali konačno, dogovor o normalizaciji moraju da potpišu lideri u Beogradu i Prištini, a onda da ih potvrde i parlamenti i građani i to je proces", rekao je on.

Bilčik je, komentarišući oštre reakcije iz Beograda na imenovanje dvoje srpskih predstavnika u Vladu Kosova rekao da je dijalog Beograda i Prištine jedno od ključnih pitanja za napredak Srbije ka EU, koja je veoma angažovana po tom pitanju.

"To nije lako. Rekao sam više puta proteklih meseci da je lopta u dvorištu Prištine, a ne Beograda, i da obe strane moraju biti angažovane i fokusirane na rešavanje problema kako bismo stigli do rezultata. Za mene, dijalog je jedini put. I kada čujem da neko umanuje značaj dijaloga ili sugeriše da ne funkcioniše, to nije dobro ni za evropski put Srbije, ni za rešavanje problema između Beograda i Prištine. Znam da ima mnogo emocija i frustracije, ali dijalog je jedini put napred i nadam se da će tako i ostati. Potrebno nam je da Beograd bude prisutan, do sada je bio veoma konstruktivan u proteklim mesecima, i to sam napisao u izveštaju o Srbiji", rekao je Bilčik.

Bilčik dodaje da iako rezolucije EP nisu pravno obavezujuće, one su politički dokumenti, i Evropska komisija ih ozbiljno razmatra. On je dodao i da ni Srbija, a ni EU nemaju plan B kada je reč o integracijama i da ne postoji rizik od zaustavljanja pregovora.