Bisljimi: Nije doneta odluka o izborima 3. aprila, Srbija nije uputila zahtev

Besnik Bisljimi
Izvor: Klan Kosova

Zamenik premijera Besnik Bisljimi rekao je danas da Vlada Kosova još nije donela odluku o održavanju predsedničkih i parlamentarnih izbora Srbije 3. aprila, a razlog tome je, kako kaže, taj što Srbija još nije uputila zvaničan zahtev za održavanje izbora na Kosovu, prenosi Gazeta ekspres.

Bisljimi je rekao da su do sada prihvatili samo nekoliko modaliteta država Kvinte i OEBS-a u vezi sa organizovanjem ovih izbora na Kosovu.

„Što se tiče izbora Vlade Srbije, predsedničkih i parlamentarnih 3. aprila, postojala je odluka i postoji odluka Vlade Srbije da se ti izbori organizuju na Kosovu. Takođe je bilo zahteva zemalja Kvinte i OEBS-a da se vide modaliteti u okviru kojih se ovi izbori mogu održati. Vlada Kosova je bila i ostaje spremna da pomogne Vladi Srbije u slučaju da građani Kosova sa dvojnim državljanstvom učestvuju i glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji kroz najbolju praksu zemalja OEBS-a. Ovu praksu smo iskusili u slučaj izbora koje je Bugarska održala u nekim zemljama EU i Rumuniji“, rekao je Bisljimi u Komitetu za spoljne poslove.

Potpredsednik Vlade je istakao da se čeka da srpska strana uputi zahtev da se dozvoli održavanje srpskih izbora na Kosovu.

„Do danas smo naišli na nespremnost srpske strane da sledi ovu praksu. Prema njihovim rečima, država koja želi da organizuje izbore treba da se obrati vladi zemlje u kojoj želi da organizuje izbore i zatraži da se oni održe. Ovo se nije desilo. Vlada Srbije nije podnela zahtev i radije je podnela zahtev preko oficira za vezu. Zahtev se upućuje instituciji koja odlučuje. Shodno tome, za sada čekamo ovaj zahtev Vlade Srbije i nemamo suštinu za donošenje odluka. Bilo je predloga mogućih formulacija, ali nije bilo zahteva Vlade Republike Srbije“, naveo je on.

Bisljimi je za izjavu portparola EU Petera Stana, koji je danas rekao da Evropska unija izražava žaljenje zbog odluke Kosova da odbije predlog Kvinte za glasanje Srba na teritoriji Kosova za izbore u Srbiji, kazao da nije tačna.

„Mislim da ima nekih netačnosti u izjavi. Nismo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu neustavno, ali smo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu bez odobrenja kosovskih institucija neustavno. Mislimo da u prošlosti i za ovo postoji pomirenje i konsenzus, izbori Srbije na Kosovu do sada nisu bili ustavni“, rekao je on.

Povodom modela koji su predložile države Kvinte, Bisljimi je rekao da je to pokušaj da se izbegnu ustavna kršenja počinjena tokom održavanja srpskih izbora na Kosovu poslednjih godina.

„Napor zemalja Kvinte je bio da pronađu modalitet koji prevazilazi ustavno kršenje koje se dogodilo ranije. Vlada Kosova nije mogla da odgovori na zahtev koji nije došao od Vlade Srbije“, rekao je on.