Borba za fotelje: Za gradonačelnike se kandidovalo 11 poslanika

Poslanici u Skupštini Kosova.jpg
Izvor: Lajmi

Čak 11 poslanika u kosovskoj skupštini namerava da zauzme drugu fotelju, na poziciji predsednika opština nakon nastupajućih lokalnih izbora, piše Ljajmi.

Što se tiče političkih subjekata, Samoopredeljenje ima najviše zakonodavaca koji su ušli u trku za opštinske izbore: Mimozu Kusari-Ljilju koja se kandiduje za Đakovicu, Saljiha Zibu za Suvu Reku, Adnana Rustemija za Lipljane, Valjona Ramadanija za Uroševac i Aljbana Hisenija koji se kandiduje za gradonačelnika Gnjilana.

Iz Demokratskog saveza Kosova, samo je Anton Ćuni deo izborne trke, on se takmiči za Prizren.

Besnik Tahiri, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, kandidat je za gradonačelnika Podujeva, dok se Beka Beriša iz ove stranke kandiduje za Istok.

Iz Demokratske partije Kosova  tri poslanika su odlučili da uđu u ovu trku: Florente Zejnulahu za Podujevo, Bedri Hamza za Mitrovicu i Uran Ismailji za Prištinu, koji je podneo ostavku na mesto zamenika, prepustivši mesto Hisenu Beriši.

Viši istraživač u Demokratskom institutu Kosova Eugen Cakoli izjavio je da poslanici u Skupštini imaju pravo da se kandiduju za gradonačelnike opština, prenosi Ljajmi.

Ismailijev potez organizacije koje prate skupštinu vide kao dobar primer, i po mišljenju Eugena Cakolija tako bi trebalo da se ponašaju svi kandidati, i da tako nešto ne predstavlja pravnu povredu.

Ako ovi kandidati ne uspeju da budu izabrani za gradonačelnika, oni mogu nastaviti da obavljaju funkciju zamenika, prenosi Ljajmi.