Božinovski: Albanske partije u Severnoj Makedoniji kroz podršku Kurtija ili Rame sebi daju veći legitimitet

Vladimir Bozinovski
Izvor: Kosovo Online

Vladimir Božinovski profesor političkih nauka i programski direktor Instituta za politička istraživanja iz Skoplja ne veruje da će panbalkanski plan Pokreta Samoopredeljenja da se infiltrira tokom izbora i da se sve svodi na pokušaj etničkih albanskih partija u Severnoj Makedoniji da kroz podršku Aljbina Kurtija ili Edija Rame sebi daju veći legitimet.

“Više je reč o traženju legitimiteta od naših političara nego što Aljbin Kurti želi da nametne uticaj ovde. Tako imamo slučaj da stranka DUI traži podršku od albanskog predsednika Edija Rame i dobija je, a sada opozicione stranke za veći legitimitet pred svojim biračima traže indirektnu podršku, kroz održavanje sastanaka i dobijanje od kosovski premijer Aljbin Kurti. Dakle, svodi se na podršku da etničke albanske partije misle da im je potreban veći legitimitet, a ne da Rama ili Kurti pokušavaju da izvrše uticaj u Makedoniji”, kaže Božinovski za Kosovo onlajn.

Komentarišući panbalkanski koncept Pokreta Samoopredeljenja Božinovski ocenjuje da je reč o pokušaj ove stranke i Aljbina Kurtija da se nametnu ili povežu sa određenim dešavanjima u Albaniji, ali pre svega u Severnoj Makedoniji.

“Iskreno, ja to ne vidim kao plan Samoopredeljenja, ja to više vidim kao plan da se Samoopredeljenje nametne ili poveže sa određenim dešavanjima u Albaniji, ali pre svega u Makedoniji. To više forsiraju određene strukture koje su kao percepcija forsirane, ali ja u tako nešto ne verujem”, kaže Božinovski.

On sumnja da bi ovakav projekat mogao da se infiltrira tokom predizborne kampanje u Severnoj Makedoniji.

“Ne verujem da se to može infiltrirati, ali znate kako, često kod nas stranke i lideri Albanaca koji su poreklom iz Makedonije traže izvesnu, ne bih to nazvao podršku, već legitimitet prema biračima, preko određenih veza koje imaju sa albanskim političarima iz Albanije ili Kosova. Dakle, naši političari ovde više traže legitimitet tako što idu i sastaju se sa Edijem Ramom ili Albinom Kurtijem, nego što Rama ili Kurti pokušavaju da imaju neki uticaj u Makedoniji”, tvrdi Božinovski.

Na pitanje da li panbalkanskim afinitetima Samoopredeljenja i Aljbina Kurti ide u prilog činjenica da je na čelu tehničke Vlade Severne Makedonije Albanac, Talat Džaferi, ovaj stručnjak kaže da je izbor Džaferija bio rezultat političke trgovine.

“ Činjenica da je Talat Džaferi - Albanac na čelu vlade, rezultat je dogovora Alija Ahmetija i Zorana Zaeva. Da bi Zoran Zaev mogao da formira Vladu 2020. godine i u situaciji kada su sa VMRO DPMNE imali podjednak broj poslanika, bilo je jasno da će morati da prihvati sve zahteve koje bi stranka DUI postavila. Jedan od tih zahteva bio je taj da je Talat Džaferi sada premijer”, zaključuje Božinovski.