Brigadni general Artur Garfer preuzeo dužnost načelnika štaba Misije Kfora

Kfor, primopredaja dužnosti načelnika štaba Misije Kfora
Izvor: KFOR

Brigadni general američke vojske Artur DŽ. Garfer zvanično je preuzeo dužnost načelnika štaba Misije Kfora, na kojoj je nasledio brigadnog generala vojske SAD Džona Božičevića.

Svečana ceremonija primopredaje održana je danas u sedištu Kfora u Prištini, u prisustvu zvaničnika Natoa i predstavnika međunarodne zajednice.

Komandant Kfora general Ozkan Ulutaš istakao je da je brigadni general Džon Božičević bio kamen temeljac svakodnevnih aktivnosti Kfora.

"Njegova posvećenost i profesionalizam bili su od neprocenjivog značaja za našu Misiju“, naglasio je Ulutaš.

Novom načelniku štaba Misije na Kosovu poželeo dobrodošlicu u Prištinu.

"Garfer donosi bogato iskustvo koje će biti od značaja za naš budući rad. Uveren sam da će njegovo vođstvo doprineti daljem poboljšanju naše operativne efikasnosti, u naporima da se očuva bezbednost zarad dobrobiti svih ljudi koji žive na Kosovu“, rekao je Ulutaš.

General Božičević je istakao da je za njega bila privilegija služiti u najdužoj misiji Natoa u istoriji Alijanse, saopštio je Kfor.

"Znam da će Kfor nastaviti da pravi razliku za lokalnu i regionalnu bezbednost, pod vođstvom generala Garfera“, rekao je dosadašnji načelnik štaba Kfora.

Misija Kfora u potpunosti je posvećena nastavku implementacije svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine – da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve koji žive na Kosovu, podseća se u saopštenju.