CIK u ponedeljak odgovara predsednicima Skupština opština na severu Kosova

CIK
Izvor: Kosovo online

Centralna izborna komisija odgovoriće u ponedeljak predsednicima Skupština opština Leposavić, Severna Mitrovica i Zubin Potok, potvrdio je Valjmir Eljezi, portpar CIK-a, prenosi Gazeta ekspres.

"Tokom ponedeljka prenećemo zvanične odgovore na dva pitanja koja su CIK-u podnela tri predsednika Skupština opština za Leposavić, Severnu Mitrovicu i Zubin Potok. Naravno, sadržaj odgovora ćemo objaviti", naveo je Eljezi u pisanom odgovoru Kosova presu.

Prema Administrativnom uputstvu Ministarstva, za građansku inicijativu za smenu predsednika opštine, "inicijalna grupa, u roku od 30 dana od opremanja potrebnom dokumentacijom, mora da prikupi potreban broj potpisa".

Taj rok se može odložiti samo jednom, na zahtev inicijatorske grupe za još 15 dana.

Prema tački 7 člana 6 Administrativnog uputstva za smenu gradonačelnika, ako se nakon svih rokova ne može ispuniti broj potpisa od najmanje 20 odsto upisanih birača, CIK konstatuje da zahtev nije podržan i inicijativa se smatra nevažećom.

Ali, prema tački 9 istog člana, ako se utvrdi da zahtev podržava najmanje 20 odsto upisanih birača, organizuje se glasanje o razrešenju gradonačelnika.