Čitaku: Odnosi Kosova i Albanije mnogo jači od odnosa dva premijera

Vljora Čitaku
Izvor: Reporteri

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku kaže da je veza Kosova i Albanije mnogo jača od odnosa dva premijera, piše Gazeta blic.

Čitaku je tako prokomentarisala posetu albanskog premijera Edija Rame Kosovu i nemogućnost da se sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Mislim da su odnosi Kosova i Albanije mnogo dublji i veći nego između dva premijera ili između dve vlade. Dovoljno je da odete u Valonu ili Drač i tamo vidite koliko je prisustvo Kosova u Albaniji, slično Albanije na Kosovu. Odnos sa Albanijom nije uobičajen, Albanija nije samo susedna država Kosova. Odnos sa njom je izvanredan, dubok, duhovan, a politika, umesto da ide u korak sa građanskim osećanjima i ljudima, nažalost postavlja barijere", kaže ona.

Prema njenim rečima, Kurti je uspeo da pokvari odnose sa SAD, EU i susednim zemljma u kojima žive Albanci.

„Kurti je uspeo da pokvari odnose Kosova ne samo sa SAD i EU, već smo videli njegovo flagrantno mešanje u unutrašnju politiku Albanije. Podsećam, Kurti se sa listom takmičio na parlamentarnim izborima u Albaniji. Videli smo i brutalnu intervenciju u Severnoj Makedoniji i u Preševu“, ocenjuje ona.

Čitaku smatra da je bilo kakav nesporazum dva premijera mnogo manji od dubine odnosa između albanskog naroda na Kosovu i u Albaniji.

“Normalno je da se ne slažem sa premijerom Ramom u jednoj od 100 tema. Međutim, bila sam svedok mnogih slučajeva kada je premijer Rama branio Kosovo, branio rat OVK sa mnogo argumenata i često sa velikom elokvencijom, možda koliko i mi”, zaključila je ona.