Đeka: Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja, razvijamo saradnju

Vjosa Osmani u Ulcinju sa Fatmirom Đekom i Gencijem Nimanbeguom
Izvor: Facebook

Crna Gora je ispunila veliki broj obaveza iz evropske agende, a Kosovo tek započinje put ka punopravnom članstvu u EU, pa u tom procesu Podgorica može da pruži veliku stručnu podršku Prištini, poručio je pre dva dana crnogorski ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, a danas saopštilo to Ministarstvo.

Osmani je 22. juna boravila u poseti Ulcinju, gde se sastala sa predsednikom opštine Gencijem Nimanbeguom i ministrom Đekom.

Oni su, kako danas navodi Ministarstvo, razgovarali o evropskom putu Crne Gore i Kosova, dobrosusedskim odnosima, jačanju bilateralne saradnje u različitim oblastima.

Tema su bile i različite inicijative, ideje i programi koje Crna Gora i Kosovo sprovode na promovisanju važnosti međusobne tolerancije i suživota, međuetničkog dijaloga, specifičnosti nacionalne kulture, istorije i umetnosti, manjina.

"Od početka svog integracionog puta, Crna Gora je ispunila veliki broj obaveza iz evropske agende čemu svedoči i aktuelna pozicija i realno očekivanje da uđe u završnu fazu pregovora za članstvo u EU. Crna Gora je pomogla svojim iskustvom zemljama koje su na početku puta pristupanja EU. Kosovo tek započinje put ka punopravnom članstvu u Uniji i u tom procesu Crna Gora može da pruži veliku stručnu podršku i podeliti iskustvo“, rekao je Đeka na sastanku.

Dodao je da su zajednički cilj Kosova i Crne Gore pridruživanje Evropskoj uniji, usklađivanje svojih sa evropskim vrednostima, u nastojanju da obezbede bolji životni standard i uslove za građane.

"Crna Gora nema otvorenih političkih pitanja sa Kosovom i nastojaćemo da saradnju u narednim godinama unapredimo u cilju što bolje i brže integracije i na tom putu od velikog je značaja očuvanje univerzalnih vrednosti, suživota, međunacionalnog, međuvjerskog i multikulturalnog sklada“, naveo je Đeka.

Na sastanku je iskazana spremnost Crne Gore da neguje odnose, razvija i jača regionalnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i da dalje unapređuje odnose sa Kosovom, sa nacionalnog i lokalnog nivoa.