Đurić odgovorio Haradinaj Stubla: Srbija ispunila dosta tačaka Vašingtonskog sporazuma

Marko Đurić
Izvor: VOA

Ambasador Srbije u SAD poručio je bivšoj kosovskoj ministarki spoljnih poslova Meljizi Haradinaj Stubla da je Srbija ispunila dosta tačaka iz Vašingtonskog sporazuma, dok se aktuelni kosovski premijer otvoreno hvali celom svetu da nije ispoštovao dogovore sklopljene uz posredstvo SAD i EU.

On je tako na Tviteru reagovao na izjavu Haradinaj – Stuble da o međunarodnom kredibilitetu Srbije govori to što nije ispoštovala nijednu tačku Vašingtonskog sporazuma, pa ni onu koja podrazumeva izmeštanje ambasade iz tel Aviva u Jerusalim.

"Sviđa mi se tvoj post, Melisa. Nadam se da si dobro. Pre svega, Kurti u više navrata govori da ste svi vi iz prethodnih vlada bili korumpirani i kriminalci i da stoga Kosovo* ne priznaje ni Briselski ni Vašingtonski sporazum. Iako ne verujem da je on u pravu u vašem slučaju, verovatno se radi o nekim drugim ljudima. Dakle, onaj koga nazivate svojim premijerom se otvoreno hvali celom svetu kako nije ispoštovao dogovore koje je posredovala SAD i EU", napisao je Đurić.

On je u seriji Tvitova podsetio bivšu ministarku da je Srbija od tačaka u sporazumu započela radove na izgradnji Mirovnog puta, završila rekonstrukciju železničke veze do Merdara, otvorila kancelariju DFC u Beogradu.

Takođe, on podseća i da je administrativni prelaz Merdare u punoj funkciji sa povećanim kapacitetom od 14.oktobra 2020. godine, a kada se radi o mini – šengenu pozvao ju je na Prvi međunarodni sajam vina "Vizija vina od otvorenog Balkana" koji se održava u Beogradu kao deo inicijative Otvoreni Balkan.

"P.S. Privredna komora Srbije je 2021. godine otvorila zvaničnu kancelariju u Jerusalimu. Srbija i Izrael 2022. godine obeležavaju 30. godišnjicu diplomatskih odnosa koji rastu i kontinuiranim razvojem. Prijateljstvo između Srba i Jevreja postoji vekovima i jačaće. Među mnogim stvarima koje naša dva naroda imaju zajedničko su i tužna sećanja na SS diviziju Skenderbeg", napisao je Đurić.