Džozef: Budućnost "Otvorenog Balkana" zavisi od mudrosti lidera

Edvard Džozef
Izvor: Reporteri

Budućnost "Otvorenog Balkana" zavisi od mudrosti lidera u regionu, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, izjavio je bivši zamenik šefa misije OEBS-a na Kosovu i profesor na Visokim međunarodnim studijama Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Edvard Džozef, prenosi Albanija post.

"To zavisi od mudrosti lidera u regionu, SAD i EU. Ako shvate da su izazovi u regionu — čak i ekonomski problemi — političke prirode, neće podržati režim koji pogoršava političke probleme", rekao je on za Dojče vele.

Dodao je i da prema teoriji Otvorenog Balkana, sve ove zemlje treba da budu u miru.

"Umesto toga, oni su ili u ratu, ili na ivici rata. Treba zamoliti zagovornike Otvorenog Balkana da to objasne", kazao je Džozef.

Kako kaže, u Inicijativi Srbija će uvek imati više koristi od drugih i to opisuje kao jednu od "suštinskih grešaka" Otvorenog Balkana.

"Zagovornici o tome govore kao da sve privrede regiona imaju istu veličinu i isti karakter, a one uopšte nisu iste. Privreda Srbije je oko 14 puta veća od crnogorske, na primer. Privreda Srbije je skoro duplo veća od Albanije i Severne Makedonije zajedno", napominje Džozef.

Džozef ističe da će Srbija uvek imati više koristi od "četiri slobode" nego njeni susedi.