Fabrici: NATO igra važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, a Kfor na Kosovu

Sem Fabrici
Izvor: Večernje novosti

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je, za EU, NATO snažan elemenat bezbednosti i da Alijansa igra važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, a Kfor na Kosovu, prenosi Tanjug.

Fabrici je istakao i da Brisel poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, ali i naglasio da je Srbija mnogo doprinela bezbednosnom mehanizmu Unije.

"Proširenje EU je investicija u demokratiju, u bezbednost, prosperitet. Ako pogledajte najnovije pozicije Srbije i njenu strategiju, proširenje je nacionalni interes Srbije. Mi kao EU ne bismo doveli vojnu neutralnost Srbije u pitanje, to je suverena odluka države i to poštujemo", rekao je Fabrici.

Međutim, kako je naveo, politička neutralnost je nešto drugo.

"EU nije politički neutralna. Imamo jasan set vrednosti i interesovanja i Srbija treba da se približi liniji politike EU. Ako imamo debatu o multilateralizmu, EU promovise multilateralizan kao cilj, i Srbija, koja bi pristupila EU, priblizava se istom tom elementu", rekao je Fabrici na onlajn panelu pod nazivom "A šta sa spoljnom politikom, bezbednošću i odbranom?" na Beogradskoj NATO nedelji, u organizaciji CEAS.

On je kazao da je "druga stvar šta radimo po pitanju bezbednosti sa Srbijom".

"Imamo nekoliko poluga koje koristimo. Ako pogledamo brojeve, Srbija je među prvima, ako ne i prva van zemalja EU koja je doprinela našem bezbednosnom mehanizmu. Srbija se pridružila brojnim vojnim misijama van EU i deo je mnogih mirovnih akcija. Naš razgovor, naše poluge u oblasti bezbednosti su uspostavljene", kazao je EU ambasador.

Istovremeno, odnosi između EU i NATO su bitni, jer je za nas Alijansa ključni partner. Mi smo uspostavili sa NATO nekoliko uspešnih operacija. Za EU, NATO je snažan element naše bezbednosti i perspektive u tom pogledu. Alijansa igra važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, a Kfor na KiM", rekao je Fabrici.

Šef delegacije EU kaže da "NATO obezbeduje bezbednost u regionu i intenzivnija saradnja sa naše strane će se svakako nastaviti."

"EU se fokusira na promenu društva, dok NATO i njegov vojni cilj je nešto drugo. Ciljevi su različiti. Cela globalna perspektiva podiže pritisak na EU, da izoštri svoju ulogu, da je više definiše, precizira. O tome vodimo debatu u Briselu", naveo je on.

Fabrici je dodao da se saradnja između EU i Srbije mora pojačati.

"Pričao sam sa mnogim prijateljima u Srbiji. Pozitivno je što Srbija želi da učestvuje u našim brojnim mirovnim misijama. Želimo da povećamo vojnu saradnju. Srbija je u fazi pristupanja Evropskoj uniji, mi je ohrabrujemo da bude deo inostrane politike EU i treba da se približava tome, s obzirom na svoje ambicije", rekao je on.

NATO opstaje kao stub bezbednosti, ali situacija na globalnom nivou nas tera da se preispitamo šta se dešava, istakao je Fabrici.

"Imamo pet zemalja EU koje nisu članice NATO. Mislim da je moguće, bar iz naše perspektive, da u modernom svetu postoji odgovornost koja se u bezbednosnom smislu treba deliti između više aktera, a jedan od tih aktera treba da bude EU. Unija čini velike napore, ponekad javnost nije svesna tih napora. Ako pogledate strategiju iz 2008. jasno je da EU nije bila nikada u bogatijem, bezbednijem stanju nego u to vreme, ali je došlo "arapsko proleće", porasla je stopa kriminala i sve se promenilo", naveo je Fabrici.

Srbija ima slobodu da odluči kome hoće da se prikljući, a pošto je opredeljenje Srbije EU, to mora biti po principu da postoji "potpuno podudaranje spoljne politike Brisela i Beograda", apostrofirao je EU ambasador.

"Sa Srbijom imamo sporazum o zajedničkoj nabavci hrane i lekova, sada je Srbija deo ovog mehanizma. Pre smo imali samo sa članicama EU. Pandemija korona virusa je test za sve nas, ujedno i stres test za EU, ali mislim da uspevamo u nameri da ovo postane pozitivna prića za sve nas", zaključio je Fabrici.