Ferero: Italijanski pripadnici Kfora proteklih 25 godina predstavljali sinonim za poverenje i profesionalizam

Kfor
Izvor: Facebook

Italijanska jedinica Operativnog rezervnog bataljona misije Kfora predvođena Natom završila je svoje četvoromesečno raspoređivanje, ceremonijom održanom u Peći. 

Jedinicu su činili 186. puk italijanskih padobranaca "Folgore" i dodatno osoblje italijanske vojske i karabinjera, saopšteno je iz Kfora.

Pukovnik Đovani Korado, komandant puka "Folgore", odlikovan je medaljom Natoa, kao priznanjem za velike zasluge.

"Želeo bih da ovo bude trenutak prepoznavanja duha sa kojim je ova sjajna i heterogena grupa ljudi pristupila i ostvarila svoju misiju", rekao je on. 

Zamenik komandanta Kfora, brigadni general Federiko Bernaka, izrazio je zahvalnost pukovniku Koradu i njegovim trupama za njihov neprocenjiv doprinos. 

"Žene i muškarci Operativnog rezervnog bataljona, vaše svakodnevne akcije su pokazale kredibilitet i efikasnost vaše uloge. Pristali ste na izazov i svojom bezuslovnom službom pokazali ste prestiž italijanske zastave u ovom regionu od strateškog značaja za Alijansu", istakao je on. 

Brigadni general Bernaka je takođe naglasio značaj kontinuiranih bezbednosnih napora Kfora širom Kosova da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica.

Zamenik italijanskog ambasadora, Ugo Ferero istakao je zahvalnost komandanta Kfora na dobroj saradnji. 

"Želeo bih da istaknem zahvalnost koju je komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš, pre samo nekoliko dana podelio sa nama o spremnosti koju ste pokazali u sprovođenju sih zadataka koji su vam dodeljeni, uključujući i one koji se odnose na čuvanje zgrada srpskih opština i druge bezbednosne aktivnosti na severu Kosova, posebno u opštinama Zubin Potok i večan, kao i u Mitrovici  i Podujevu", rekao je on. 

On je naglasio da je italijanski Kfor proteklih 25 godina bio sinonim za poverenje i profesionalizam, koji su prepoznale sve uključene strane.

Kako je navedeno u saopštenju brojni predstavnici civilne i vojne vlasti su učestvovale u ceremoniji, uključujući komandanta Misije EU za vladavinu prava (EULEKS), general-majora Pjetra Barbana, komandanta Regionalne komande Kfora Zapad, pukovnika Frančeska Ferara, komandanta Multinacionalne specijalizovane jedinice , pukovnika Masima Rosatija i komandant vojne policije Regionalne komande Zapad, majora Frančeska Đangreka.

"Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat - zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine - da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Kfor je treći bezbednosni odgovor, posle kosovske policije i Euleksa, sa kojima blisko sarađujemo ", istaknuto je u saopštenju.