Gogić: Plan rasta će biti povod za još jedno obećanje Kosova da će formirati ZSO

Beograd_231213_Ognjen Gogić 03
Izvor: Kosovo Online

Institucije Evropske unije usaglasile su Plan rasta za Zapadni Balkan u periodu od 2024. do 2027. godine, vredan šest milijardi evra, a politikolog Ognjen Gogić kaže da je očigledno da će EU nastaviti sa promocijom Plana rasta uprkos tome što se neće sprovesti sve reforme u zemljama regiona i bez obzira na to što će neko da krši svoja obećanja, kao što je, kada je reč o Kosovu, formiranje Zajednice srpskih opština.

"U oktobru se govorilo da je uslov za Srbiju i Kosovo da pristupe Planu rasta da sprovedu briselsko-ohridski sporazum, što je za Srbiju značilo da defakto prizna Kosovo a za Kosovo da formira Zajednicu srpskih opština. Kasnije smo imali samit u Skoplju gde se to više nije ponovilo, tako da se čini da EU neće insistirati ni na jednom uslovu do te mere da bi ugrozila realizaciju tog Plana i sa tim procesom će se nastaviti bez obzira na to što će neko da krši neko svoje obećanje kao što je recimo formiranje ZSO od strane Kosova", kaže Gogić.

Plan rasta kao inicijativa, kako smatra, nije ponuđen samo zbog potreba zemalja u regionu, već on odražava određene interese i prioritete Evropske unije, možda da bi na neki način konsolidovala ovaj prostor i da bi u njemu sačuvala uticaj u kontekstu globalnih previranja i podela. 

"Tako da je EU tu popustljiva i selektivna jer ima neki svoj interes u svemu tome. Što se tiče obećanja o ZSO, Kosovo ga je već toliko puta ’prodalo’. Prvo je bilo dato 2013. u zamenu za integraciju severa Kosova, pa 2015. u zamenu za niz sporazuma ukjučujući i oko telekomunikacija i pozivnog broja, 2023. je ponovo dato obećanje da će biti formirana ZSO da bi Srbija prihvatila briselsko-ohridski sporazum i sada imamo ZSO kao neko obećanje koje Kosovo daje u zamenu za članstvo u Savetu Evrope. Tako da sve i da se taj uslov postavi za Plan rasta, to će biti samo da bi Kosovo dalo obećanje da će se formirati ZSO po ko zna koji put, ali to nikakav značaj nema jer niko realno ne očekuje da Kosovo formira ZSO da bi dobilo određene koncesije", kaže Gogić.

Kako dodaje, vrlo je moguće da će ZSO biti ’prodata’ još jednom od strane Prištine i za Savet Evrope i kasnije za pristup Planu rasta, ali niko neće reći da prvo mora da se formira ZSO pa tek onda da se dobije neka pogodnost, već će to da bude prihvaćeno kao obećanje koje neće značiti ništa.