Gradonačelnici opština sa severa: Sudije bojkotom pokazale da je nedopustivo kršenje Briselskog sporazuma

Ivan Todosijević
Izvor: Kosovo Online

Gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova pozdravili su odluku srpskih sudija koji su danas bojkotovali rad zbog odluke Apelacionog suda kojom je Ivanu Todosijeviću potvrđena kazna od dve godine zatvora.

U zajedničkom saopštenju za javnost se ističe da su sudije ovim jasno poslale poruku Prištini “da je nedopustivo kršenje Briselskog sporazuma o pravosuđu na štetu srpskog naroda, u slučaju Ivana Todosijevića, a na osnovu koga su naše sudije integrisane u kosovski sistem”.

“Istovremeno, pozivamo ministarku pravde Prištine Aljbuljenu Hadžiu da prestane da preti srpskim sudijama i trenira strogoću, i da što pre pokrene postupak kojim bi se utvrdila odgovornost za nepoštovanje Briselskog sporazuma, kojim se Srbima garantuje da u sudskim većima bude dvoje sudija srpske nacionalnosti a jedan albanske, što je potvrdio u svojoj izjavi u ime EU i Petar Stano”, kaže se u saopštenju.

Čelnici opština sa severa dodaju da “Aljbuljeni Hadžiu mora biti jasno da je štrajk srpskih sudija reakcija, a ne akcija, jer je kršenjem Briselskog sporazuma ugrožen vitalni interes srpskog naroda, kao i pravo na pravdu i pravično suđenje”.

“Priština mora biti svesna da je štrajk srpskih sudija samo jedan protest na talasu nezadovoljstva srpskog naroda koji će se nastaviti u danima pred nama, jer je dužnost svakog slobodnog građanina da podigne glas protiv tiranije”, zaključuje se u saopštenju gradonačelnika Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića.