Grdžaljiu: Ako Amerikanci dignu ruke od nas izgubićemo budućnost

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Ekonomska saradnja je žrtva političkih problema Kosova i Srbije i biće tako dok političari ne shvate ozbiljnost dijaloga i normalizovanja odnosa, ocenjuje ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu u izjavi za Kosovo Onlajn.

On kaže da je SEFTA sporazum dao dobre rezultate na tržištu Evropske unije, ali da je cilj premijera Kosova Aljbina Kurtija se eventualnim potpisivanjem novog Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini da se eliminišu političke barijere koje su pratile CEFTA sporazum.

“Mislim da ovaj predlog ima političku konotaciju. Daleko je bolje ispuniti sve savete inicijativa koje imamo jer one postoje, ali je problem njihove implementacije”, kazao je Grdžaljiu, koji istovremeno izražava zabrinutost zbog odsustva reakcije privrednih komora na Kosovu i u Srbiji.

“Čudno je što ćute komore u regionu, pogotovo u Prištini i Beogradu. Nema nikakve analize ni komentara. Ovaj predlog je da se napravi jedna ravnoteža, da se implementriraju one četiri značajne stavke za regionalno tržište i da Balkan jednom zauvek gleda budućnost drugim očima, a ne da politika bude gušenje svih ekonomskih pricesa i inicijativa”, dodaje Grdžaljiu. 

Premijer Kurti je SEFTA sporazum predložio tokom poslednjeg sastanka sa Srbijom na najvišm nivou u Briselu. Njegova ideja je da šest zemalja Zapadnog Balkana iz CEFTE pređu u SEFTU prema modelu sporazuma koji imaju Lihtenštajn, Norveška i Island sa Evropskom unijom.

Međutim, Grdžaljiu smatra da ni SEFTA, niti bilo koji drugi sporazum neće doneti pozitivne ekonomske promene bez rešavanja otvorenih političkih pitanja.
 
“Ako se ispune svi ti uslovi i to što predviđa CEFTA sekretarijat i ono što je potpisano u Sofiji dolazimo do ovoga što je sada novi predlog. Bilo šta da bude, dok se ne reše političke problem i uklone barijere to će biti prvi korak na dugom putu koji nas neće odvesti nikuda”, ističe Grdžaljiu.

On je prokomentarisao i nedavne izjave američkih zvaničnika upućene kosovskim liderima, ističući da se one moraju ozbiljno shvatiti jer će bez podrške Sjedinjenih Američkih Država budućnost Kosova biti veoma neizvesna.

“Političari kao da su pod pritiskom da će rešavanjem problema izgubiti vlast. Imamo jedan primer Grčke i Makedonije, kada je bilo velikog problema oko imena, ali nakon rešavanja tog problema i Cipras i Zaev su izgubili izbore. Mislim da je ovo upozorenje američke strane od velikog značaja, ali se postavlja pitanje da li uvek na Balkanu mora da bude viša sila koja će rešiti probleme i koja će vršiti pritisak, a mi nemao snagu volju, znanje i sposobnost da budemo krojači svoje budućnosti. Moramo shvatiti da su ova upozorenja od velikog značaja jer ako Amerikanci dignu ruke izgubićemo budućnost, što pre shvatimo ozbiljnost dijaloga i dođemo do rešenja biće lakše da budemo deo, a ne barijera nove Evrope”, zaključio je Grdžaljiu.

Miodrag iz Peći
23. Jun 2021.
Za početak CEFTA i Mini Šengen u potpunosti sprovesti a ne kao Vjosa i Kurti nećemo srpsku vakcinu dok nas ne priznaju, zabrana upirrebe Kineske i Ruske vakcine navodno zbog uticaja na evropskim inntegracijama a nisu pristupili pregovorima za EU a u nato dok je Srpske Liste nikada neće. Odbijaju Vašingtonski Sporazum koji nudi auto put i brzu prugu do Drača samo zato da bi Srbiji Mini Šengenom omogućio još jedan izlaz na more.